Špionážní aféra: Ruský agent dohlížel na české věznice

28.07.2010 9:33

Ruský agent Robert Rachardžo, který byl napojen na špičky české armády, pracoval až do loňského září jako psycholog na ředitelství Vězeňské služby. Mohl tak ovlivňovat výběr zaměstnanců věznic a být ve styku s vězni.

Špionážní aféra: Ruský agent dohlížel na české věznice

Špionážní aféru, kdy armádní majorka byla údajně napojená na vězeňského psychologa, který byl ale ve skutečnosti ruským špionem, odkryl deník Mladá Fronta Dnes. Ten také v úterý uvedl, že majorka - její jméno nechce deník sdělit s ohledem na šetření celého případu - byla šéfovou třech důstojníků a to Františka Hrabala, Josefa Sedláka a Josefa Prokše.

Tajná služba styky třech důstojníků, ale hlavně české majorky s agentem Rachardžem, sledovala pět let. Když se jejich styky provalily, agent uprchl do Ruska. Kdyby se vrátil do Česka, hrozilo by mu zřejmě stíhání za špionáž. 
    

Podle MfD Rachardžo majorku prý programově využíval, aby se dostal k informacím od generálů. Důstojnice však popírá, že by o napojení ruského agenta na Moskvu věděla.   

Ovlivňoval nábor pracovníků Vězeňské služby

Rachardžo se údajně setkával s vězni, což měl v popisu práce, a také teoreticky mohl vězňům pomáhat komunikovat s vnějším světem. Také měl možnost ovlivnit výběr lidí, kteří s vězni přicházejí do styku.  

„Racharadžo byl jedním ze tří psychologů na generálním ředitelství Vězeňské služby. Vymýšlel plány, jak se budou nabírat noví pracovníci," popsal pro MfD náplň civilní práce ruského agenta jeho bývalý kolega, který si nepřál zveřejnit jméno.

Podle něj není však jisté, zda se pokoušel výsledky své práce nějak ve své špionážní práci využít, anebo zda práce ve Vězeňské službě byla jen jeho oficiálním, krycím povoláním.

Nechal skartovat výsledky vyšetření

Podle dalšího zdroje MfD však jistý vliv měl. „Například loni v květnu představil plán, aby se nábor zaměstnanců centralizoval do Prahy a Brna. Výběr by se pak dal asi lépe ovlivnit," řekl deníku špionův kolega. Podle něj také nechal skartovat archiv psychologických vyšetření všech zaměstnanců s odůvodněním, že musí chránit osobní údaje.

Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová deníku ovšem řekla, že Rachardžo byl řadovým psychologem na ředitelství. Možnost ovlivňovat psychology z jednotlivých věznic ale naprosto vyloučila. 
    

Všichni tři již z armády odešli

František Hrabal byl náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky, Josef Sedlák pracoval jako národní vojenský představitel při Vrchním velitelství NATO v Evropě a Josef Prokš byl prvním zástupcem náčelníka generálního štábu. Všichni tři již kvůli aféře armádu opustili. Sedlák a Prokš odešli ke konci loňského roku, Hrabal letos v březnu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…