Stanjura veří v dohodu. Gazdík rýpal: ODS chce zadlužovat stát

06.12.2011 23:19

Na způsob Jánošíka se rozhodla TOP 09 vyřešit nedostatek financí, který už delší dobu trápí menší města. Strana Karla Schwarzenberga chce vzít na přerozdělení celkem pět miliard velkým městům, což se nelíbí starostům metropolí ani ODS. Primátor Ostravy Petr Kajnar označil snahy TOP 09 za předvolební tah.

Stanjura veří v dohodu. Gazdík rýpal: ODS chce zadlužovat stát

„My nechceme dovolit, aby ODS pohřbila český a moravský venkov kvůli svým partikulárním zájmům ve větších městech," ohradil se proti výtkám koaličních partnerů předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v úterních Událostech a komentářích na České televizi.

O peníze by měla přijít Praha, Plzeň, Brno a Ostrava. Všechna čtyři města se však brání zuby nehty, starostové varují, že by mohlo dojí ke snížení komfortu obyvatel měst. Praha by prý nejspíš musela omezit činnost technických služeb a ulice by se mohly začít topit ve špíně, Brno dokonce pohrozilo omezením zdravotnických služeb.

Chceme pomoci všem, řekl Stanjura

„Jsme připraveni se dohodnout. Chceme pomoci všem, kteří pomoc potřebují," vyjádřil připravenost ke kompromisu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Připustil, že rozpočet menších měst je mezi rozpočtovými prioritami koalice. Nejvíce peněz by měly dostat obce druhého typu, tedy mezi jedním a deseti tisíci obyvateli.

Občanská demokracie má vlastní plán. Chce přidat obcím peníze, o které nikdo nepřijde. Petr Gazdík se pozastavil nad tím, kde je ODS plánuje vzít.

Gazdík: Cílem ODS je zadlužovat republiku

„Já chápu, že cílem občanských demokratů je zadlužovat republiku," rýpl si Gazdík. Dodal, že v době, kdy všichni počítají s katastrofickými scénáři ekonomické krize, nechápe, kde chce ODS peníze vzít. Podle Stanjurových slov však jde o takovou prioritu, že by se přinejhorším mohly obce zvýhodnit i na úkor státu.

„Rozpočet je o politických prioritách koalice, která rozpočet předkládá. My to za prioritu považujeme a my tu cestu najdeme. Slibujeme starostům, že do roku 2013 si přijdou na lepší peníze na jednoho obyvatele," věří v konečnou dohodu Zbyněk Stanjura.

Související:

reklama

autor: jhe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…