Štěch zaútočil na Zemana: V žádné jiné demokratické zemi by se prezident takto nechoval

27.11.2018 18:07

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl bývalý předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. Vyjádřil se jak k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu, tak k náladám v sociální demokracii. Nešetřil prezidenta Miloše Zemana, německou kancléřku Angelu Merkelovou, ani bývalého prvního místopředsedu ČSSD Jiřího Zimolu.

Štěch zaútočil na Zemana: V žádné jiné demokratické zemi by se prezident takto nechoval
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

„Po nějakém čase je to zase pokračování nešťastného aktu anexe Krymu,“ začal Štěch s tím, že anexe ukrajinského poloostrova Krym byla v rozporu s mezinárodním právem a po ní mohou přicházet a přicházejí další nebezpečné akce. „Jak říkám, Krym je anektován, ale podle mezinárodního práva to není území, které by patřilo Rusku, a od toho se to všechno odvíjí,“ doplnil host.

Ocenil, jak se k situaci postavil český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Značná část veřejnosti volá po nových tvářích v politice a on je takovou novou tváří. Je to navíc člověk, který již v minulosti sbíral zkušenosti a dnes je to „hotový politik“, který nepodléhá tlaku, ani tlaku z Hradu. Štěchovi se nelíbí, že prezident Miloš Zeman označuje Tomáše Petříčka za loutku neúspěšného kandidáta na ministra Miroslava Pocheho.  

„To jsou formy starých politických kozáků, kteří chtějí vytvořit nějakou atmosféru. Myslím si, že není vhodné, aby se prezident takto vyjadřoval k ministrovi, kterého nedávno jmenoval. Myslím si, že v žádné jiné demokratické zemi by se prezident takto nechoval,“ konstatoval Štěch.  

Pár slov poznamenal také k otázce zpřísnění sankcí vůči Rusku. Tuto otázku musejí podle hosta rozřešit povolanější hlavy. Ale možná by stačilo, aby západní země důsledně dodržovaly sankce již zavedené. Kupříkladu německé kancléřce Angele Merkelové vyčetl, že němečtí zemědělci vyvážejí do Ruska méně potravin, stejně jako zemědělci čeští, ale německé firmy investují v Rusku kapitál. „Podle mého názoru je to svého druhu obcházení,“ konstatoval Štěch.

Pokud jde o vnitropolitickou situaci, Štěch prý není nijak nadšen, že je ČSSD ve vládě s Babišem, ale ještě horší by bylo, kdyby tu fungovala faktická vládní spolupráce hnutí ANO Andreje Babiše, hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, což by bylo ještě horší než vládní účast ČSSD.  

Nakonec Štěch zkritizoval členy platformy Zachraňme ČSSD. Zdá se mu, že člen platformy a dnes již bývalý místopředseda strany Jiří Zimola příliš mnoho aktivity ve své nové pozici nepředvedl, a právě proto nemá moc velkou šanci uspět na jarním sjezdu ČSSD, pokud by se chtěl stát předsedou strany.  

„On ji nenaplňoval, on ji podle mě nevykonával, takže příliš velký předpoklad na úspěch na sjezdu nemá. Podle mého názoru nemá šanci,“ konstatoval Štěch na adresu Zimoly. Moderátorka Marie Bastlová se svého hosta nakonec zeptala, jak by se díval na to, kdyby lidé jako Zimola a další členové z platformy Zachraňme ČSSD opustili stranu? „Já bych kvůli tomu kapesník určitě nevytahoval,“ odvětil Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…