Sto třicet pět milionů a Vary pláčou. Kdo platil Bartoškův festival

11.07.2011 17:12

Plný záhad a otazníků je Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, který o víkendu skončil. Při pátrání po odpovědi, kdo ho vlastně pořádá a platí, se ParlamentníListy.cz nezřídka setkaly s mlžením nebo přímo mlčením, aby se nakonec dočkaly velkého překvapení.

Sto třicet pět milionů a Vary pláčou. Kdo platil Bartoškův festival




Historie karlovarského festivalu je dlouhá a zajímavá. V posledních letech je spojována především se jménem prezidenta Jiřího Bartošky, takže jde spíše o festival Bartoškův. Tento obratný herec a manažer si totiž postupně prestižní přehlídku zcela přivlastnil. Je to totiž on, respektive jeho firma Film Servis Festival Karlovy Vary, která ji každoročně pořádá a kasíruje veškeré příjmy z ní plynoucí. A jak už to u nás chodí, výdaje hradí nezanedbatelnými částkami stát.

Ministerstvo kultury dotuje MFF 30 miliony korun, Karlovarský kraj třemi a město Karlovy Vary osmi. Zbytek obstarají sponzoři. Ten hlavní, firma ČEZ, je polostátní a ročně poskytuje 22 milionů korun. Na základě čtyřleté smlouvy tak věnuje MFF téměř devadesát milionů korun.

K dalším tzv. partnerům patří RWE, Vodafone, UniCredit Bank, ČD Cargo, Eurovia, Budweiser Budvar, KKCG Karla Komárka, Sony a Kapsch. Celkový rozpočet festivalu činí ročně kolem 135 milionů korun.

Karlovy Vary - fackovací partner

Je přinejmenším zajímavé, že město Karlovy Vary je zařazeno pouze mezi partnery, ačkoliv je společně s Grandhotelem Pupp zřizovatelem Nadace Film- Festival Karlovy Vary, jejímž účelem je podpora a každoroční pořádání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Kromě dotace ve výši 8 milionů korun dává festivalu k dispozici všechny kinosály a lukrativní veřejná prostranství, kde se každý rok odehrává neuvěřitelný byznys. A není to podíl malý, naopak: Jeho hodnota je bezprecedentně nejvyšším vkladem. Jen do výstavby a rekonstrukce kinosálů investoval magistrát v posledních letech desítky milionů korun a zdejší kina jsou považována za špičková. Přesto se například v tom největším a nejlépe vybaveném, umístěném v nové multifunkční KV Aréně, letos vůbec nepromítalo. 

Ale Bartoška coby prezident festivalu město opět pokáral za nedostatek kinosálů a v televizi si stěžoval, že kromě Thermalu musí všechny promítací sály postavit sami.

Není to pravda: Promítá se v rekonstruovaných a celoročně fungujících kinech Čas a Drahomíra, promítací zařízení  je vybudováno také například v divadle a Lázních III. Letos přibylo nové Letní kino s kapacitou tři tisíce míst. Prezidentovo neustálé peskování konšelů se však stalo trapným pravidlem a je jedním ze zdrojů nemalé averze vůči tomuto „sebevědomému zlatokopovi".      


Nadace- přehlídka politických mrtvol

Namísto toho, aby si diktovali podmínky Karlovaráci, kteří festival prokazatelně zachránili před jeho zánikem (a ne tedy Bartoška, jak se často omílá), je tomu přesně naopak. A je to dosti nepochopitelné.

Jisté vysvětlení poskytují rozhovory s bývalými nebo současnými členy správní a dozorčí rady Nadace Film-Festival Karlovy Vary. Nikomu do řečí moc není, různě mlží a vytáčí se. Pokud jsou ochotni mluvit, tak jedině pod podmínkou naprosté anonymity a s vědomím, že členové nadace jsou vyměňováni přímo úměrně politickým zvratům v Karlových Varech.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Význam správní rady spočívá snad jenom v tom, že je názornou přehlídkou zdejších bývalých hejtmanů a primátorů. Jeden z nich nám přesto popsal, jak to tam vlastně chodí:

"Nechtěl jsem věřit vlastním očím. Namísto toho, aby správní rada úkolovala a kontrolovala Bartošku a jeho lidi, lezli mu doslova do p.... Kvůli tomu, že je jednou ročně pozve na večeři, udělají vše, co chce. Jeho chování je strašně arogantní. Diktuje si podmínky, nikdo mu neodporuje, všechno mu schválí. Slzy jim tečou z očí, jak zahulí zasedačku, ale oni ani neceknou."

Vzorný kraj

Nakonec nejzodpovědněji se zhostil odpovědi na naši otázku, jak je kontrolováno hospodaření s veřejnými prostředky, první náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD):

"Nadace má samozřejmě přehled o využití prostředků, přesný pak bývá po zúčtování celého festivalu. Pro přesnost podotýkám, že nadace hospodaří pouze s příspěvky města, kraje a GH Pupp, nemá tedy rozhodně vliv na celkový rozpočet festivalu, který je mnohonásobně větší a mně jej nepřísluší posuzovat či hodnotit. Karlovarský kraj letos poskytl nadaci 3 060 000 Kč, což je o 15 procent méně než v minulém roce, z důvodu šetření. Přesto tuto akci považujeme za velmi významnou, pro region prestižní a hodláme ji i nadále podporovat."

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…