Světová zdravotnická organizace proti koroně zcela selhala. Válí se ve švýcarském luxusu a hrají si politické hry...

24.03.2020 20:49

Od propuknutí koronavirové krize se čím dál více lidí upíná k informacím a stanoviskům, jež zveřejňuje Světová zdravotnická organizace (WHO). A to je chyba. Bohužel se nyní ukazuje to, na co zasvěcení odborníci poukazují už dlouho.

Světová zdravotnická organizace proti koroně zcela selhala. Válí se ve švýcarském luxusu a hrají si politické hry...
Foto: regionvysocina.cz
Popisek: Nemocnice Havlíčkův Brod

WHO je v zajetí geopolitických her o moc. Stovkám jejích činitelů, dlouhodobě žijícím ve švýcarském luxusu, chybí nejen styk s realitou, ale také odborná expertiza. A tak se stalo, že tato kdysi přední světová instituce, patřící pod Organizaci spojených národů, současnou pandemii koronaviru naprosto nezvládla, a reálně tak ohrozila zdraví milionů lidí.

Počínání WHO bylo od počátku vypuknutí koronavirové epidemie silně ovlivňováno Čínou, kde se nacházelo původní ohnisko nákazy. Čínský režim totiž v souvislosti s posilováním svého postavení na mezinárodní scéně také usiluje o větší vliv v rámci Organizace spojených národů a jejích agentur. Detailně to vysvětluje ve svém podcastu „the Globalist“ Isabel Hiltonová, analytička, která se děním v Číně dlouhodobě zabývá.

V případě WHO se to Číně, zdá se, velmi daří. Současný generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus byl do této funkce nominován z Etiopie, která je dlouhodobě pod silným vlivem Číny. Šéf WHO opakovaně ve svých prohlášeních čínskou vládu veřejně chválil za to, jak rychle proti šíření viru zasáhla. Realita dnešních dní je ovšem jiná. Například v Itálii a ve Španělsku již na toto onemocnění zemřely tisíce lidí, to ukazuje na obrovskou nezodpovědnost a ledabylost WHO v přístupu k této epidemii.

Utajené informace

Nyní je podle Isabel Hiltonové již naprosto jasné, že úřady ve Wu-chanu nejméně během prvních čtyř týdnů zatajovaly informace, a to především proto, aby mohly uskutečnit společenské události naplánované u příležitosti čínského nového roku. Jednou z takových událostí měl být například i banket pro 40 000 lidí, a to vše uprostřed epidemie. Aby toho nebylo málo, WHO postavila na počátku epidemie také své oficiální stanovisko z čínské lži, že koronavirus se nepřenáší z člověka na člověka, tedy mezilidským přenosem.

Svět nebyl o koronoviru včas varován, což si vybralo svou krutou daň právě v Evropě. Pokud by WHO lépe a včas informovala, mohly se vlády nejvíce postižených zemí včas připravit. Zdá se ale, že vztahy s Čínou jsou pro vedení WHO přednější.

WHO naplno ukázala svůj neseriózní postoj ke koronavirové pandemii v minulých dnech také v České republice. Jednalo se o pomoc v oblasti testování obyvatel na přítomnost viru, který způsobuje nemoc COVID-19. Ten je zásadní podmínkou pro zvládnutí epidemie. Zdravotnický deník citoval šéfa ústředního krizového štábu a náměstka ministra zdravotnictví prof. Romana Prymulu, který uvedl: „Naprosto komická informace přišla ze Světové zdravotnické organizace, která nám poslala testy, a když dorazily do České republiky, tak jich bylo 12, slovy dvanáct.“ Jen pro porovnání, v ČR bylo v posledních dnech otestováno přibližně 17 000 lidí.

A co kuřáci a jejich plíce?

Světová i česká média v uplynulých týdnech opakovaně přinesla informace, že koronavirus může mít vážnější průběh u kuřáků. Naštěstí jsou dlouhodobě k dispozici alternativní výrobky, jako jsou například elektronické cigarety. Ty se nekouří, slouží pouze k inhalaci aerosolu, který je podle řady expertů a mezinárodních studií výrazně méně škodlivý.

Například slavná Royal College of Physicians ve Velké Británii stejně tak jako v ČR prof. Eva Králíková, přední česká odbornice na kouření, mnohokrát veřejně deklarovaly, že používání e-cigaret je výrazně méně škodlivé než kouření klasických cigaret. I v této problematice má Světová zdravotnická organizace zcela opačný názor než přední odborníci.

Její strategie na boj s kouřením se dá nazvat „quit or die“, tedy „přestaň, nebo umři“. WHO záměrně ignoruje doporučení nezávislých expertů i mnoha západních vlád. Alternativy kouření zásadně omezují škody na lidském zdraví, a představují tak naději, jak neodnaučitelným kuřákům pomoci. Na konci roku 2019 zveřejnila WHO hojně kritizovaný materiál, ve kterém záměrně poukazuje na nedostatky elektronických cigaret, aniž zmíňuje jejich přednosti.

V době, kdy se šíří nemoc COVID-19 postihující zejména plíce, jsou kuřáci velmi rizikovou skupinou. Jakákoliv alternativa, která jim zmírní škody na vlastním zdraví, je prospěšná. To ale z luxusního paláce v Ženevě zřejmě poznat nejde. Jinak si totiž nelze vysvětlit, proč WHO a její dobře placení byrokrati ve své roli ochránce světového zdraví tak viditelně selhávají. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…