Systém „kulichů“ v Motole prošetří protikorupční policie

03.02.2011 10:57

Video, na kterém ředitel FN Motol Miloslav Ludvík vysvětluje upřednostňování „kulichů“, prošetří protikorupční policie. Podle právníka Tomáše Rašovského mohl šéf Motola spáchat trestný čin.

Systém „kulichů“ v Motole prošetří protikorupční policie

Server iDNES.cz zjistil od mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka, že si policisté během čtvrtka obstarají celý záznam výjezdní porady a budou ho analyzovat.

Potřebujeme celý záznam

"Víme o tom případu a sledujeme ho. Ze sestříhaného pětiminutového záznamu, který je navíc na YouTube prokládán vsuvkami, ale opravdu nemůžeme dělat žádné závěry. To bude možné, až budeme mít k dispozici celý záznam," vysvětluje Skřepek.

Sestříhané video bylo na internet umístěno v úterý. Nahrávka pochází z výjezdní porady přednostů, primářů a vrchních sester motolské nemocnice. Konala se loni na přelomu listopadu a prosince v hotelu Harmony ve Špindlerově Mlýně.

Pomůžeme kulichům, oni potom nám

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík na videu prohlašuje, že zakázky pro nemocnici mají předem vybraného vítěze. Nemocnice pak má systém protekčních pacientů takzvaných "kulichů". Ti areálu pomáhají při získávání peněz na opravy.

"Ředitel v projevu odhalil, že za služby v nemocnici VIP pacientům a jejich známým a příbuzným dostávají dotace na investice do nemocnice," řekl MF DNES advokát Tomáš Rašovský.

Ludvík ale po uveřejnění nahrávky novináři systém hájil. "V systému kulichů jde o vytváření pozitivního obrazu nemocnice. To nám pomáhá, když usilujeme o investice, protože zařízení, které má pozitivní obraz, je zvýhodněné," uvedl ředitel.

Nemocnice podle Hegera funguje dobře

Ludvíka se zastal také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Pan Ludvík vyvedl nemocnici z těžkých ztrát. Nemocnice funguje z našeho pohledu dobře," řekl MF DNES s tím, že video zatím neviděl.
Heger přitom v roce 2003, ještě jako ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové, Ludvíka za investice v nemocnici kritizoval.

"Není pochyb o tom, že za poslední dva roky udělala FN Motol mimořádný kus práce a nepříliš úspěšné hospodaření začala dávat ve srovnání s jinými zadluženými institucemi razantně do pořádku. Ovšem to, co vymysleli s takzvanou rekonstrukcí dětské nemocnice, skutečně nemá ani v naší investiční džungli obdobu," stojí v Hegerově textu s názvem "Motolský projekt je investiční hanebnost století".

Související:

Provalený ředitel Ludvík: Ne, v Motole nikdo nemá přednost 

Ředitel Motola moc mluvil. Julínek se směje. Hulinský chce vysvětlení 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…