Taková bída, až se vrátí komunisté? Rusko zažívá rudou vlnu proti Putinovi

01.08.2016 14:21

V Rusku vládne pevnou rukou prezident Vladimir Putin. Opozice, kterou představuje komunistická strana, je jen jeho poslušnou loutkou. Lidé žijící mimo města však nezapomněli na velikost Sovětského svazu a jeho vůdců a mnozí z nich by rádi viděli návrat ke komunismu. Tehdy byla práce pro každého a všichni měli kde bydlet. Informuje Newsweek.

Taková bída, až se vrátí komunisté? Rusko zažívá rudou vlnu proti Putinovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V gruzínském městě Gori, rodišti Josifa Stalina

Reportér časopisu Newsweek Marc Bennet se vydal do Ruska, aby šel po stopách komunismu. Tváří v tvář zhoršující se ekonomické situaci se stále více Rusů v myšlenkách vrací do dob minulého režimu. Tehdy měl totiž každý práci a stát přiděloval lidem bydlení. Nejen proto mají komunisté, jako jediná opravdová opoziční strana ruského parlamentu 21% podporu veřejnosti.

„Komunismus byl jediný režim, za kterého měla naše země všechno,“ tvrdí Vladimir Obuchovsky, předseda Komsomolu, komunistické mládežnické organizace. „Dnešní autority zničily všechno, co vystavěli Sověti,“ mluví o bývalém režimu s úctou. Sám jej však nikdy nezažil, je mu pouhých 23 let.

Komunistická strana se přitom drží svých starých zásad. „Proč by měl zametač, který dostává minimální mzdu, platit stejnou daň jako oligarcha?“ ptá se Gennadij Zubkov, místní komunistický zákonodárce. „To je nepřijatelné,“ dodává. Komunisté mimo jiné prosazují progresivní zdanění, kterým by nahradili Putinovu 13% plošnou daň.

V takovém Volžsku, druhém největším městě Marijské republiky nacházejícím se 800 km od Moskvy, mají komunisté vysokou podporu veřejnosti. Současný režim se totiž vůbec nestará a podle toho to vypadá. Prašné cesty místo chodníků, polorozpadlé veřejné budovy.

„Tohle je naše kino,“ ukázal komunistický kandidát do parlamentu Andrej Kalugin na ohořelé zbytky budovy uprostřed města. „Jmenuje se Vlast. Shořelo před třemi lety. Očividně nejsou peníze na jeho opravu,“ podotkl s úsměvem nad zjevnou symbolikou. Volžsk zkrátka nemá být současné garnituře za co vděčný. „Za posledních patnáct let v Rusku zavíraly továrny, rozpadaly se cesty a spousty lidí si nemůže pořídit bydlení,“ dodal další kandidát Sergej Kazankov. „Lidé stále pamatují Sovětský svaz, kdy bydlení poskytl stát a práce byla pro každého. Na to se těžko zapomíná.“

Celý text zde

Hlavním viníkem současné situace je podle nich korupce, která stojí Rusko ohromné peníze. V Marijské republice je průměrný plat kolem 22 tisíc rublů, zhruba 8300 korun. Volžsk má platy ještě nižší. „Vydělám si 5000 rublů měsíčně a poplatky za služby mě stojí 10000 rublů,“ tvrdí Světlana, která se stará o místní zašlé sportovní středisko. „Podporuji komunisty, samozřejmě,“ dodává. „Koho jiného taky, když žijeme tak jak žijeme?“

Přestože v regionech vykazují komunisté aktivitu, kritici tvrdí, že ve vládě pouze představují symbolickou opozici a vlastně podporují režim Vladimira Putina. Výměnou za příspěvky z veřejných prostředků, které mnohdy mizí v hlubokých kapsách vrchních představitelů strany. „Komunisté již dávno přijali pravidla hry,“ tvrdí politický analytik Dmitrij Oreškin. „Je jim dovoleno kritizovat úřady, protože Kreml ví, že to nepovede k žádné radikální změně. Putin má klíč a tím jsou peníze.“

Podle bývalých členů komunistické strany nemá její současná podoba vůbec nic společného s dobou jejího největšího rozkvětu. Přesto se však stále komunisté odkazují na Lenina i Stalina jako největší vůdce a jedna z mála změn, kterou dopustili, je větší podpora pravoslavného křesťanství.

A Stalin, za jehož vlády zemřely v Rusku miliony lidí, je stále provoláván jako největší vůdce, kterého Rusko mělo. Podle posledních průzkumů dokonce 52 % Rusů označilo jeho „krvavou vládu“ za pozitivní věc pro zemi. „V Rusku říkáme, že vítěze nikdo nesoudí,“ pronesl Obuchovsky. „A Stalin vyhrál. Porazil čas, porazil vlastní smrt a porazil své nepřátele. A proto my, mladá generace, jsme hrdi na to, že neseme zástavy s jeho jménem,“ dodal mladý předseda Komsomolu s tím, že komunistická strana se zase jednou dostane k moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…