Spisovatelka: Stoupenci Drahoše chodí po ulicích, rozdávají letáky, vesele agitují. Příznivci Zemana mají strach se projevit. Až sem jsme dospěli. Volím Zemana!

26.01.2018 8:05

Spisovatelka a blogerka Veronika Valíková odmítá, že by profesora Jiřího Drahoše volili mladí a vzdělaní lidé z měst, zatímco Miloše Zemana hloupí staří lidé z venkova. Tak to podle jejího názoru rozhodně není. V textu uveřejněném v páteční MF Dnes se rozhodla uvést tuto myšlenku na pravou míru.

Spisovatelka: Stoupenci Drahoše chodí po ulicích, rozdávají letáky, vesele agitují. Příznivci Zemana mají strach se projevit. Až sem jsme dospěli. Volím Zemana!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Říká se, že stávající prezident Miloš Zeman rozděluje společnost. Veronika Valíková má však za to, že je to trochu jinak.

„Často se z médií ozývá, že současný prezident rozděluje národ. Že rozsévá zlobu a nenávist. Ano, Miloš Zeman dokáže oponenty ugrilovat, v tom se mu málokdo vyrovná. Ale na rozpolcenost českých voličů bylo zaděláno už při minulé hradní volbě a těsto nehnětl jen Zeman. Byť bylo jeho tažení tvrdé a místy hraniční, nikdy neútočil na voliče Karla Schwarzenberga, vždy zřetelně na protikandidáta a jeho nejbližší okolí. Naopak kampaň z druhé strany voliče burcovala, atakovala... a rozdělovala,“ podotkla dáma.

Něco podobného prý vidíme i dnes. Stoupenci profesora Jiřího Drahoše chodí po ulicích, rozdávají letáky, vesele agitují za svého favorita, ale příznivci Miloše Zemana mnohdy mají strach se projevit. Bojí se, že by je kolegové v kanceláři odsoudili. Rozdělení společnosti dospělo tak daleko, že někteří lidé mají strach mluvit o tom, že volí Miloše Zemana. Kořeny tohoto strachu leží podle blogerky a spisovatelky kdesi v prezidentské volbě z roku 2013, kdy se především na sociálních sítích mluvilo o voličích Karla Schwarzenberga jako o těch „lepších lidech“.

Paní Valíková prý původně chtěla volit Karla Schwarzenberga, ale tahle kampaň ji natolik znechutila, že nakonec k volbám nešla. Letos hodlá hlasovat pro Miloše Zemana. Nebojí se. A ví, že je v dobré společnosti. Spolu s ní totiž prý bude Zemana volit i bývalý prezident této země Václav Klaus, bývalá ředitelka banky, bývalý ředitel dobré školy a tak podobně.

Rozhodně bychom prý neměli věřit tezi, že se dělíme na „voliče slušnosti“ a „voliče morálního bahna“. Jeden hlas neváží víc než ten druhý a lidé jsou si rovni. Toto bychom měli respektovat a přát si, abychom i v sobotu odpoledne mohli říci „máme dobrého prezidenta“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…