Tohle nebylo napsáno na Slovensku! Udeřil Robert Fico na prohlášení Andreje Kisky. A tvrdě dal najevo, že...

04.03.2018 18:25

Snaha slovenského prezidenta Andreje Kisky učinit v důsledku událostí kolem vraždy tamního investigativního novináře zásadní politické změny narazila na rozhodný odpor premiéra Roberta Fica. Ten jej na tiskové konferenci obvinil, že působí ve prospěch sil, které rozhodně nehájí zájmy Slovenska.

Tohle nebylo napsáno na Slovensku! Udeřil Robert Fico na prohlášení Andreje Kisky. A tvrdě dal najevo, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Slovenský prezident Andrej Kiska nejprve ohlásil televizní vystoupení ve večerních hodinách. Pak však plány změnil a vystoupil již odpoledne. V emotivně laděném projevu zkritizoval vládu, že se k násilné smrti novináře Jána Kuciaka postavila nedostatečně.

Anketa

Měl by Robert Fico odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 10249 lidí

Následně vyzval, aby vláda podstoupila „zásadní rekonstrukci“ a znovu požádala o důvěru. Alternativou jsou podle Kisky předčasné volby.

Premiér Robert Fico, který chtěl původně rovněž vystoupit s projevem ve večerních hodinách, uspořádal nakonec improvizovanou tiskovou konferenci na Úřadě vlády v podvečer. „Jsou to turbulentní časy,“ vysvětlil novinářům improvizaci.

Projev prezidenta Kisky:

A pokračoval velmi ostře. „Pan prezident dnes v 16 hodin přečetl prohlášení, které zjevně nebylo napsáno na Slovensku. Psali jej lidé, kteří zjevně neznají slovenskou ústavu a sledují úplně jiné cíle, než je zájem Slovenské republiky,“ ohlásil Robert Fico.

Nemůže souhlasit s tím, aby vražda dvou lidí byla takto využívána. Vláda má podle něj zájem vše vyšetřit. Fico důrazně odmítl Kiskova slova, že bez ohledu na to, jak dopadne vyšetřování, je vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky svědectvím o poměrech ve slovenské společnosti a politice.

„Návrhy prezidenta na totální rekonstrukci vlády a novou žádost o důvěru jsou popřením výsledků voleb,“ rozohnil se Fico. Prezident se tím podle něj přihlásil k převratu ve slovenské politice.

„Předčasné volby mohou nastat, jen když to podpoří devadesát poslanců Národní rady,“ připomněl ke Kiskovu alternativnímu návrhu, aby byly vypsány předčasné volby.

„Nebudeme tancovat na hrobech dvou mladých lidí, jako to dělají jiní politici, jako to dělá opozice a jako to nyní dělá i prezident Kiska,“ uzavřel premiér Fico. Poté přes křik novinářů tiskovou konferenci opustil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…