Tůma nic nedělá, zaznívá z TOP 09

30.03.2011 21:38

Ústavní soud zamítl stížnost menších partají na komunální volby v Praze, lídr TOP 09 Zdeněk Tůma tak zůstane až do konce volebního období v opozici.

Tůma nic nedělá, zaznívá z TOP 09

"Hned po vzniku koalice jsem říkal, že si to v opozici odpracuji a platí to i teď. Kandidoval jsem ale na primátora, nevstupoval jsem do politiky, abych získal nějakou jinou funkci. Je tedy dobře možné, že nebudu do budoucna slyšet tolik, jako ostatní kolegové," řekl pro Aktuálně.cz Tůma.

Právě pro nevýraznost si ho pochvaluje vládnoucí koalice ODS a ČSSD, často mu přezdívají „smutný lídr". Přitom TOP 09 pražské volby vyhrála, koaliční vyjednávání ji ale vyšachovaly na politickou periferii.

Psali jsme:
Svoboda nechce být populista. Na volební zákon sahat nebude

Manažerská výzva

"Podsouvají mi, že mi šlo jen o primátora. V jistém smyslu to tak je. Pro mě to byla manažerská výzva," připustil Tůma. V zastupitelském klubu TOP 09 se o jeho nevýrazném působení lídra v poslední době často mluví.

"Podle některých by měl být Zdeněk Tůma víc slyšet a víc vidět," přiznal výhrady šéf zastupitelů za TOP 09 Tomáš Hudeček, který sám nyní patří mezi hybné síly klubu. "Máme to rozdělené. Společně ty věci prodiskutujeme a pak už je to na mně. Zdeněk (Tůma) zase skvěle rozumí financím a je o něm slyšet třeba na finančním výboru, kde je místopředsedou," dodal.

Sledovali jsme téma Zrušené pražské volby?

Tůma není drzý střelec

"Tůma není typ křiklouna, který by to měl v povaze. On nemá na tu viditelnou opozici, nemá na to výbavu. Na to je třeba být i drzý, mít povahu střelce. Tůma má tichý hlas, mluví klidně. Jenže v politice to mnohdy není jen o obsahu, ale také o emocích," charakterizoval Tůmu pro Aktuálně.cz šéf pražské TOP 09, poslanec František Laudát.

Sám Zdeněk Tůma si je kritiky vědom, ale má jiný názor.

"Opozice nutně neznamená destrukci. Jedna věc je poukazovat na to, co dělá koalice špatně a druhá přinášet vlastní řešení. A na to se chci soustředit. Moje přidaná hodnota není v tom chodit do plytkých půtek třeba s šéfem pražské ODS Borisem Šťastným," hájí svůj přístup.

Pracuje a učí, na roli opozičníka mu moc času nezbývá

Většinu času Tůma tráví prací pro poradenskou společnost KPMG, zároveň také učí na Institutu ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

"Zbytek času věnuji Praze. Ale místy se to liší, třeba před zasedáním zastupitelstva mívám více práce. A třeba dnes odpoledne mě čeká schůzka se skupinou lidí, která se bude týkat jednoho velkého pražského tématu, na které chci již brzy upozornit," řekl Tůma.

Nicméně odmítl cokoli prozradit, chce počkat na dopracování všech detailů. 

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…