VIDEO Devastující tornádo na jižní Moravě: Zbořilo půl obce, pohazovalo auty. Mrtví a mnoho zraněných. Lidé pod závaly

24.06.2021 22:10

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Místostarosta obce Hrušky na Břeclavsku, kterou dnes večer tornádo prošlo, konstatoval, že polovina obce je srovnaná se zemí. Lidé zůstali zavalení v budovách či po stromy. Na Hodonínsko se přesunuly všechny jednotky integrovaného záchranného systému, zvažuje se nasazení armády. Záchranáři na jihu Moravy zaznamenávají kvůli bouřkám až 150 zraněných. Bohužel od nich přichází také informace o obětech neštěstí.

VIDEO Devastující tornádo na jižní Moravě: Zbořilo půl obce, pohazovalo auty. Mrtví a mnoho zraněných. Lidé pod závaly
Foto: Repro Facebook Lovci bouřek
Popisek: Tornádo na jihu Moravy

„Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně očividně tornádo to je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ uvedla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle místostarosty obce Hrušky tornádo mrštilo automobily proti domům, místní kostel je bez střechy.

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěná na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," uvedl místostarosta.

Na místě jsou zranění. „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás," uvedl.

Podle záchranářů, kteří prohledávají trosky a hledají zavalené lidi, bohužel přichází informace o obětech katastrofy.

Silná bouře se prohnala i nedalekou Moravskou Novou Vsí. Podle tamního starosty Marka Košuta poničila stovky domů.

 

 

Všechny jednotky IZS míří na Hodonínsko, zvažuje se nasazení armády

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se po řádění tornáda přesunují na Hodonínsko. Zvažuje se také nasazení armády. ČTK to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO).

"Všechno, co má ruce a nohy, tam jede. Už také probíhá debata o nasazení armády," uvedl ministr. "Armádu si musí povolat hejtman, to je na něm," dodal. S jihomoravským hejtmanem Jiřím Grolichem (KDU-ČSL) už Hamáček jednal.

 

 

 

 

Babiš uvedl, že mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. "Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám," dodal premiér.

 

 

 

 

"Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo čtyři vyprošťovací odřady USAR týmu," uvedl na svém twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

Nemocnice v Hodoníně má kvůli bouřkám desítky zraněných. Vozí je záchranáři i lidi. Kvůli bouřkám se převrátil i autobus, na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění. Město svolalo krizový štáb. Bouřka poničila domy, auta i zeleň, odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat.

Vážná situace je také na Břeclavsku. Záchranáři také tam vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně, jde o hromadné postižení více lidí.

Záchranáři na jižní Moravě řeší kvůli bouřkám až 150 zraněných

Záchranáři v Jihomoravském kraji zaznamenávají kvůli bouřkám až 150 zraněných - dětí i dospělých, mimořádně silné bouřky a vzdušný vír zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. ČTK to řekla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková. Podle ní řeší záchranáři nehody, zavalené lidi v domech i pacienty, na které spadly stromy. Pomáhají i záchranáři z jiných krajů a zemí. Krajem se prohnaly bouřky a kroupy o velikosti tenisových míčků, zřejmě se objevilo i tornádo.

Podle mluvčí je v terénu 22 posádek jihomoravských záchranářů. "Pomáhají nám záchranáři ze Zlínského kraje, Olomouckého, Pardubického a z Vysočiny, ale také ze Slovenska a letí k nám dva vrtulníky z Rakouska. Plán je takový, že si pacienty budeme předávat na velkém parkovišti na dálnici D2," uvedla Kropáčková.

Nemocnice v Hodoníně má desítky zraněných kvůli bouřce, ta převrátila i autobus

Na Hodonínsku se kvůli bouřkám převrátil autobus, na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění. ČTK to řekli policejní mluvčí Pavel Šváb a David Chaloupka. Hodonín svolal krizový štáb, tamní nemocnice eviduje desítky zraněných, které přivážejí záchranáři i lidé auty. Bouřka poničila domy, auta i zeleň. Lidé zůstali zavalení pod stromy či v budovách. Záchranáři po nich pátrají, vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně.

V Hodoníně bouřka odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat. "Je to enormní zásah," uvedl Ambrozek. Město proto svolalo krizový štáb pro oblast obce s rozšířenou působností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…