VIDEO Zcela mimořádný trapas z Kavčích hor. ČT ohlásila osvobození aktivisty Robinsona, ten ale dál sedí ve vězení

31.05.2018 0:01

Britský protiislámský aktivista Tommy Robinson byl propuštěn z vězení, kam byl poslán soudcem z Leedsu minulý pátek. Stalo se tak mimo jiné i díky iniciativě médií, která mu vyjádřila podporu. Tyto informace v žádném ze světových médií nenajdete. Ale v úterý večer jste je mohli slyšet z České televize. Veřejnoprávním redaktorům se při překládání zpráv z angličtiny podařil těžko uvěřitelný trapas.

VIDEO Zcela mimořádný trapas z Kavčích hor. ČT ohlásila osvobození aktivisty Robinsona, ten ale dál  sedí ve vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

V sobotu ParlamentníListy.cz informovaly o případu Tommy Robinsona, britského protiislámského aktivisty, který byl odsouzen na třináct měsíců v britské vězení za to, že chodil před budovou soudu v Leedsu, natáčel se při tom na telefon a vše streamoval na sociální sítě. V budově totiž právě probíhal soud s gangem pákistánských pedofilů a Robinson, který o případu informoval od počátku, chtěl mít „pokrytou“ i tuto část kauzy.

Jenže za podobnou činnost již byl v podmínce od loňského května, kdy natáčel soud s pedofily pro změnu v Canterbury. Tehdy soudkyně prohlásila jeho činnost za „jakési nezodpovědné a zcela nevhodné ‚reportování‘“, které nemá nic společného se svobodou slova a napařila mu tříměsíční trest s osmnáctiměsíční podmínkou.

Nyní dostal třináct měsíců natvrdo. Různí se informace, jestli od jeho zadržení před soudní budovou po jeho odsouzení uplynula hodina či pět hodin, každopádně to britská justice stihla v jednom jediném dni.

Během soboty začal jeho příběh pronikat do světových médií, včetně ParlamentníchListů.cz. V Londýně se na jeho podporu sešla velká demonstrace v řádech tisíců, jejíž účastníci došli až k mřížím oddělujícím sídlo premiérky Mayové na Downing street. Britská média ale musela o procesu mlčet, neboť soudce zakázal jakékoliv informace o Robinsonově procesu do té doby, než bude vynesen rozsudek nad zmíněným pákistánským gangem.

A mlčela například i Česká televize. Proto velmi překvapila informace, kterou odvysílala v úterý ve večerních hodinách.

Po jednadvacáté hodině se v rámci pořadu Devadesátka objevily záběry ze sobotní demonstrace na Robinsonovu podporu v Londýně. Titulek pod záběry zněl „Trest pro aktivistu Robinsona zrušen“.

Foto: Printscreen vysílání ČT24

Redaktor ČT hlásil: „Britský soud zrušil třináctiměsíční nepodmíněná trest pro aktivistu Tommyho Robinsona. Spoluzakladatel extrémně pravicové Ligy na obranu Anglie, vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon byl zatčen poté, co na Facebooku živě přenášel dění před soudem v Canterbury. Trest dostal za narušení veřejného pořádku, mohl prý ohrozit výsledek procesu. Verdikt kritizovala britská média s tím, že Robinson se v tomto případě nechoval jinak, než běžný novinář. Rozhodnutí soudu vyvolalo protesty,“ ohlásil redaktor v rámci informačního přehledu.

Dala by se odpustit nepřesnost, že Robinson byl zatčen v Leedsu, nikoliv v Canterbury (tam dostal vloni podmínku). Mnohem zajímavější však je, že nikdo na světě mimo zpravodajský komplex na Kavčích horách neví nic o tom, že by Robinsonův trest byl zrušen. Všechna média informují pouze o jeho zadržení a odsouzení během pátku. A Robinsonovi stoupenci po světě stále svolávají demonstrace na jeho podporu, protože k žádnému zrušení trestu Tommy Robinsona nedošlo.

Jediné, co v úterý bylo zrušeno, byl výše zmíněný zákaz daný médiím o Robinsonově kauze informovat. Redaktoři České televize z toho udělali, že zrušen byl Robinsonův trest a z dotazů médií na soud, kdy už budou moci o případu informovat na Kavčích horách vznikla solidární akce britských médií na Robinsonovu podporu.

Lapsus České televize se začal během středy šířit sociálními sítěmi. Ta na uvedení nepravdivé informace na pravou míru zcela rezignovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…