Virus? Babiš prosil národ. Důrazně. A pak šokoval slovy o Zdechovském a Peksovi, bude to ostré

28.02.2020 15:35

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) znovu předstoupil před novináře a snažil se občany uklidnit, že není sebemenší důvod ke skupování potravin a k panice kvůli koronaviru. Premiér důrazně lidi žádal, aby neskupovali trvanlivé potraviny do zásoby. Obvinil média, že novináři mají rádi krev a hledají konflikt. Nakonec udeřil na české europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti), které označil za vlastizrádce.

Virus? Babiš prosil národ. Důrazně. A pak šokoval slovy o Zdechovském a Peksovi, bude to ostré
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí
„Já jsem svolal tuto tiskovou konferenci, abychom znovu informovali o situaci. Já bych chtěl znovu zdůraznit, že není důvod k panice. Opravdu není nutné kupovat zásoby potravin, ani roušek. Není na to nejmenší důvod. Já nerozumím tomu, proč se naši lidé zásobují. Prosím vás, potraviny v obchodech skutečně nedojdou,“ zaznělo z úst Andreje Babiše před kamerami ČT.

„My jsme vyšetřili 154 osob a všechny výsledky jsou negativní. Momentálně máme 8 vzorků, kde čekáme na vyhodnocení dnes večer. Prosím vás, nenakupujte potraviny do zásoby. Apeluju na média, aby nedělala žádnou paniku, není k tomu žádný důvod,“ zdůrazňoval znovu premiér.

Po celé České republice je prý 1139 lůžek na infekčních odděleních a je možné aktivovat i další opatření. Ale toto všechno zatím není skutečně potřeba. „Není důvod mít strach,“ uvedl znovu premiér.

Pokud jde o roušky a respirátory, ty budou potřebovat především čeští zdravotníci v případě, kdyby se náhodou nějaký případ koronaviru objevil. „V České republice není žádný pozitivní případ, ale máme připraveny různé scénáře,“ ujišťoval své spoluobčany stále dokola premiér, aby dal jasně najevo, že se nemají čeho bát.

Pár slov přidal také k cestě hradního kancléře Vratislava Mynáře do Číny. Toho tam vyslal prezident, aby jeho podřízený jednal o tom, jak by Česko mohlo Číně pomoci. „Já jsem se to dozvěděl z médií, nevím, jak tam letěl, ale určitě neletěl vládním speciálem. Předpokládám, že nebude navštěvovat určitě oblasti. Jinak to ale ponechám bez komentáře,“ konstatoval premiér.

Poté se pustil do médií, konkrétně do novinářky DVTV Emmy Smetany, která se ptala, zda podobné tiskové konference spíše paniku nepřiživují.

„My víme, že novináři mají rádi krev. Vy máte vždycky rádi ten konflikt. Ale žádný konflikt není. Znovu opakuji, že není nutné dělat zásoby potravin a roušek,“ rozčiloval se Babiš.

Nakonec věnoval pár slov kontrolní komisi Evropského parlamentu, která přijela do České republiky, aby se zabývala možným střetem zájmů Andreje Babiše ve vztahu k čerpání evropských dotací jeho Agrofertem, který dočasně odložil do svěřenského fondu. Tým vede předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová.

„Určitě pan Zdechovský a pan Peksa jsou vlastizrádci. To jsou čeští poslanci, kteří by měli hájit české zájmy a nepoškozovat české zájmy. ... To jsou lidi, kteří pomlouvají naší zemi a lžou. Ta paní (Hohlmeierová) je totálně pomatená, protože ona nechápe, jak fungují evropské dotace a jak se přidělují,“ prohlašoval sebevědomě Babiš s tím, že podobné výbory fungují i za peníze českých daňových poplatníků.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Poté si ještě jednou rýpnul do Moniky Hohlmeierové. „Ona je trošku pomatená a nerozumí, jak fungují Evropské dotace. Tahle mise je samozřejmě politická a nemá ani smysl pro mě. Žádný střet zájmů nemám, protože jsem postupoval podle lex Babiš,“ pravil premiér.

Postěžoval si, že některá média proti němu stále vedou kampaň, tento výjezd výboru evropského parlamentu je podle Babiš součástí oné kampaně a víc k tomu prý nemá co říct.

Pak už jen odpochodoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…