Vladimir Putin prý jasně vítězí. USA mohou přitvrdit sankce, jenže...

05.10.2016 9:24

Západní komentátoři se věnují napjatým vztahům mezi Spojenými státy a Ruskem. Ani pozastavení jednání o příměří ze strany Washingtonu prý Moskvě nijak neuškodí. Prezidentu Putinovi se prý podařilo díky sofistikovaným manévrům pojistit si vztahy se všemi velmocemi regionu.

Vladimir Putin prý jasně vítězí. USA mohou přitvrdit sankce, jenže...
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Amir Handjani ve svém komentáři publikovaném agenturou Reuters konstatuje, že Putin jasně ukázal, jakou dominantní sílu momentálně Rusko představuje na Blízkém východě. „Ještě před dvěma lety mělo Rusko jen námořní základnu v Sýrii, ale dnes se ruské stíhačky prohánějí v syrském, íránském i iráckém vzdušném prostoru. Rusko těží také z obnovených vztahů s Tureckem a Putin navíc udržuje přátelské vztahy i s izraelským premiérem Benjanimen Netanjahuem.

Anketa

Která první dáma plnila svou roli nejlépe?

hlasovalo: 9940 lidí

„Partnerství Ruska je založeno na tvrdém realismu. Putinovým jediný cílem je hájit zájmy Moskvy, která podporuje Damašek, Teherán i šíitskou vládu v Iráku. Přesto Putinovi ani spolupráce s Bagdádem nebrání v posilování vztahů se sunnitskými arabskými státy, které mohou být prospěšné ruskému průmyslu,“ nachází Handjani hlavní příčiny Putinova úspěchu na Blízkém východě s tím, že to Rusku nebrání spolupracovat v oblasti energetiky či zemědělství také s Izraelem.

Vzestupu vlivu Ruska na mezinárodní dění se věnuje také ruský publicista a velký Putinův kritik Leonid Beršidskij, který žije v německém exilu. „Zrušením jaderné dohody se Spojenými sáty chce ruský prezident ukázat světu, že jeho země zůstává jadernou velmocí a svět by s ní měl jednat jako rovný s rovným. Vzkazuje tím americkým prezidentským kandidátům, že startovní pozice Ruska při jednáních se Spojenými státy bude velmi vysoká,“ píše Beršidskij na webu agentury Bloomberg.

Rusko se podle Beršidského snaží dosáhnout v Sýrii vítězství ještě před tím, než se ujme svého úřadu příští americký prezident. „Odstoupení Spojených států od mírových rozhovorů s Ruskem pro Putina nic neznamená, protože on hraje hlavně o čas. Je obtížné si představit, jak bude reagovat Obama. Jednou z možností je vystupňovat sankce proti Rusku a čekat, až oslabená ekonomika země oslabí také Putinovu pozici. Nicméně takový přístup by mohl mít okamžité negativní důsledky na Blízkém východě i jinde,“ varuje Beršidskij.

Včera se v Bruselu k napjatým rusko-americkým vztahům vyjádřil také americký ministr zahraničí John Kerry. „Rusko přesně ví, co má dělat, aby došlo k implementaci dohody o příměří,“ uvedl Kerry a dodal, že by Rusko a Asadův režim měly umožnit přístup humanitární pomoci do obléhaného Aleppa a dalších částí země. Ochotu společně dál jednat však vyjádřil Washington i Moskva. „Komunikace mezi námi pokračuje a bude tomu tak i nadále,“ uvedl mluvčí Putina Peskov pro agenturu Interfax.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …