Vozily se peníze v igelitkách. Klaus měl strach, že to praskne, uvedl Jan Ruml

13.11.2017 9:45

Server Neovlivní.cz přinesl slova jednoho z aktérů tzv. sarajevského atentátu Jana Rumla. Poprvé tak zaznělo přiznání, že za privatizaci státních podniků v devadesátých letech chodily vládním stranám úplatky. Sarajevský atentát je název pro období pádu vlády Václava Klause kvůli pochybnému financování jeho ODS.

Vozily se peníze v igelitkách. Klaus měl strach, že to praskne, uvedl Jan Ruml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Ruml v Klausově vládě zastával post ministra vnitra. S předsedou vlády a ODS Klausem si byl blízký, byl to však pak on, kdo právě Klause vyzval k rezignaci kvůli skandálům ohledně financování ODS. Kauzy spojené s privatizací se, jak píše server Neovlivní.cz, nikdy nevyšetřily. 

„Sarajevský atentát, když už použijeme tohoto termínu, byl důsledkem toho, jak ODS tehdy přistupovala ke svému vlastnímu financování. Bylo to v listopadu 1997 a pro mě nastala situace, kdy už se dál nedalo v té politické straně setrvávat a nechat to plavat,“ zmínil Ruml.

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí

Původní text ZDE

Podle jeho slov společnosti závislé na rozhodování vlády v privatizacích sponzorovaly tehdy vládní strany. „Druhým problémem ODS bylo sto milionů korun, které vládní strany tehdy dostaly od švýcarsko-holandského konsorcia, které zprivatizovalo SPT Telecom,“ sdělil Ruml a připomněl také drobné příběhy, které kryla fiktivní jména jako Bács a Sinha. 

Jak Ruml dodává, šlo o velký balík peněz. Kde je ten zbytek, by mohl jen spekulovat. Myslím, že Klaus z toho neměl asi nic. Ale ti lidé za ním, ti si z toho zřejmě něco brali. Je pravda, že takové množství peněz by strana nespotřebovala,“ dodal, že přesnou částku, kolik bylo od státních podniků, neví. „Vím o těch sto milionech za privatizaci Telecomu a vím, že pak skončily někde v Lucembursku, odkud je někdo z hlavní kanceláře vozil v igelitkách,“ zmínil závěrem se slovy, že Klaus z toho měl obavy. 

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…