Vy zlobiví Enderáci! Nechtějí uprchlíky a volí ošklivé strany, proto dostali lidé z východního Německa vynadáno

22.09.2016 8:44

Volební úspěchy AfD ve východních regionech Německa inspirovaly vládu ke zveřejnění zprávy, podle které by mohla rostoucí xenofobie a extremismus ohrozit mír i ekonomický vývoj ve východních regionech Německa.

Vy zlobiví Enderáci! Nechtějí uprchlíky a volí ošklivé strany, proto dostali lidé z východního Německa vynadáno
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Nikoli paralelní společnost, salafisté či stovky tisíc uprchlíků bez dokumentů, ale „xenofobie a pravicový extremismus“ je podle vlády kancléřky největším problémem současného Německa. Jak uvádí britský deník Daily Mail, vláda ve své zprávě vyzývá německou společnost, aby vyjádřila silnější odpor vůči protiuprchlickým hnutím a jejich aktivitám. Hranice mezi standardními protesty a agitacemi krajně pravicových hnutí se dle vlády stírají.

Vládní zpráva nicméně reaguje na narůstající počet násilných útoků vůči uprchlíkům a rovněž desítky žhářských útoků na jejich ubytovny. „Pravicový extremismus ve všech formách představuje velmi vážnou hrozbu pro společenský i hospodářský vývoj východního Německa. Je nutné učinit rázná opatření ze strany vlády, státu, obcí i občanské společnosti s cílem zajistit ve východním Německu klid a mír,“ uvedla na tiskové konferenci zmocněnkyně vlády Iris Gleicke.

Pravidelná zpráva posuzující pokrok dosažený po opětovném sjednocení Německa v roce 1990 se v minulých letech zabývala především průmyslovou regenerací východní regionů, které zaostávaly za regiony východními. Letos se tvůrci zprávy zaměřili především na údajný nárůst xenofobie způsobený přílivem uprchlíků ze zemí Blízkého východu a Afriky. „Východní spolkové země přijaly relativně málo uprchlíků, ale přesto zde dramaticky narostl počet žhářských i jiných útoků,“ konstatovala Gleicke.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle Gleicke je obzvlášť alarmující, že tyto útoky jsou podporovány či minimálně akceptovány většinovou společností. Britský deník připomíná, že k posledním násilnostem došlo minulý týden v Budyšíně, kde se do sebe pustily desítky uprchlíků a místních obyvatel. Rozsáhlý konflikt musela řešit policie, která byla nucena požádat o posily. „V únoru v tomto městě hořel azylový dům a okolo stojící lidé podle svědků tleskali a žhářský útok veřejně schvalovali,“ píše Daily Mail.

Vládní zmocněnkyně dále konstatovala, že více by v boji proti šíření xenofobie měla udělat vedle vlády a úřadů také samotná většinová společnost. „Vím, jaké to je bojovat proti neonacistům. Větší podporu občanské společnosti by měly poskytnout v tomto ohledu také firmy. Při návštěvě Spojených států a Japonska jsem nabádala k podpoře zakládání firem ve východním Německu. Ptali se mě ale, jak budou zdejší lidé reagovat na inženýra jiné barvy pleti,“ podělila se Gleicke s vážnou tváří o své zkušenosti.

„Je naprosto zřejmé, že když nejsou jisté regiony otevřené kulturní rozmanitosti a imigraci, budou ekonomicky znevýhodněné,“ je přesvědčena Gleicke. Její teze opakovali také někteří němečtí ekonomové. „Krajní pravice by svým jednáním mohla z regionů východního Německa vypudit vysoce kvalifikované pracovní síly. Nárůst radikalizace a netolerance by mohlo ekonomicky vážně oslabit východní Německo,“ cituje Daily Mail šéfa Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW) Marcela Fratzschera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…