Výběrová řízení s aukcí přináší státnímu rozpočtu desítky milionů

07.06.2016 14:30

Využívání nového způsobu při prodeji státního majetku – výběrových řízení s aukcí navyšuje prodejní ceny v řádech desítek procent a přináší státu desítky milionů korun navíc. Například o 2,7 milionu korun se podařilo navýšit kupní cenu bytového domu v Brně, cena bytu v Jindřichově Hradci pak díky aukci vystoupala o plných 45 procent.

Výběrová řízení s aukcí přináší státnímu rozpočtu desítky milionů
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Díky výběrovému řízení s aukcí, které jsem zavedla v loňském roce, dochází k markantnímu navyšování příjmů do státního rozpočtu. O aukce je navíc zájem ze strany veřejnosti. Jsem ráda, že zaznamenáváme i desítky příhozů,“ prohlásila generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Aktuálně byl prodán bytový dům v Brně a byt v Jindřichově Hradci. Minimální kupní cena bytového domu v brněnských Stránicích činila 12,21 milionu korun. Dražit se začínalo od nejvyšší nabídky v listinné podobě, která byla 12,51 milionu korun. Do aukce se zapojilo pět zájemců a po 24 příhozech se cena zastavila na 14,91 milionu korun. Cena družstevního bytu v Jindřichově Hradci pak narostla o 45 procent. Po 11 příhozech se zastavila na 690 tisících korun. Kupní cena bytu tak výrazně převýšila i hodnotu členského podílu v bytovém družstvu, který byl vyčíslen na 550 tisíc korun.

K prodeji státního majetku ve formě výběrového řízení s aukcí dochází v případě, že jsou ve výběrovém řízení doručené alespoň dvě nabídky splňující podmínky výběrového řízení. Po otevření poslední obálky předseda komise pro otevírání obálek zahájí aukci na výši nabídnuté ceny. Aukce se mohou zúčastnit ti,  jejichž  nabídnutá cena v listinné podobě byla mezi 2/3 nejvyšších nabídek a osobně se účastní otevírání obálek. Tito účastníci mohou na místě přihazovat nad nejvyšší písemně zaslanou nabídnutou cenu. Průběh přihazování řídí předseda komise, přičemž před začátkem stanoví minimální výši příhozu (v rozpětí 100 Kč až 10 % nejvyšší písemně nabídnuté ceny). Aukce je ukončena trojí výzvou k dalšímu příhozu bez odezvy. Ihned po ukončení oznámí předseda komise jméno účastníka, který podal nejvyšší nabídku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…