Výbuch projektu, který stál Čechy 300 milionů? Sobotka se na to usmíval, píší noviny

18.08.2016 7:44

Takhle špatně to občas dopadá s evropskými dotacemi mířícími do Česka. Před šesti lety přišel pražský developer Milan Ganík s nápadem, že na severu Čech postaví nový vědecko-technický park. Ačkoli už v minulosti předvedl, že umí s projektem vybouchnout, čeští úředníci mu uvěřili a přiklepli mu dotaci 300 milionů korun. A teď to podle všeho zaplatí daňoví poplatníci.

Výbuch projektu, který stál Čechy 300 milionů? Sobotka se na to usmíval, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Čtvrteční MF Dnes přináší informace o utopených třech stovkách milionů korun v neúspěšném projektu, který počítal se vznikem vědecko-technického parku na severu Čech. Dnes už měl park fungovat a naplno vydělávat. Namísto toho každý měsíc prodělává přes milion. Pro pražského developera Milana Ganíka to není první neúspěch.

„I přesto, že měl Ganík za sebou fiasko s luxusním rezidenčním projektem na Žižkově, jeho plánu kromě úředníků uvěřila třeba i firma ABB, která se stala partnerem. Touto dobou už měl být Nupharo Park skoro celý pronajatý, fungovat a vytvářet zisk. Místo toho až na výjimky zeje prázdnotou, chybějí mu některé kolaudace a každý měsíc prodělává přes milion korun. Kromě utracené dotace dluží další stamiliony stavební firmě a bance. Firma proto požádala o ochranu před věřiteli a soud na její podnět zahájil insolvenční řízení,“ píše deník.

Ještě v roce 2015 Ganík premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) sliboval, že v parku najde práci na 400 až 500 lidí. A předseda vlády se spokojeně usmíval. O rok později je všechno jinak. V areálu působí jen čtyři firmy a vědecké inkubátory zejí prázdnotou. To vše v situaci, kdy ministerstvo průmyslu a obchodu přidělilo vědecko-technickému parku evropskou dotaci přes 299 milionů korun. Stalo se tak v roce 2013, když ministerstvo ještě vedl Martin Kuba z ODS. Peníze se teď budou muset vrátit a nabízí se otázka, jestli má developer dost peněz ke splnění tohoto závazku. Pokud ne, připadne povinnost platit na bedra státu, tedy na bedra daňových poplatníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…