Vyšší zdanění nejbohatších vede ke stabilizaci státních příjmů

26.01.2011 11:43

Donekonečna omílané tvrzení, že vytěžování bohatých je příjmově nezajímavé, vyvrací kniha francouzských ekonomů s názvem Za fiskální revoluci. V komentáři pro Právo se Martin Hekrdla ptá, zda česká levicová opozice tento argument dokáže v budoucnu použít.

Vyšší zdanění nejbohatších vede ke stabilizaci státních příjmů

Knihu s názvem Za fiskální revoluci, kterou napsali francouzští ekonomové Thomas Piketty, Emannuel Saez a Camille Landais, označují recenzenti za „dynamit pro daňový systém". Dokazují v ní například, že 50 procent Francouzů nevlastní nic, co by stálo za řeč, zatímco 10 procent populace drží 62 procent národního bohatství.

Spolu s tím doložili výskyt daňové degrese. V zemi se 63 miliony obyvatel totiž platí celá polovina občanů daně s průměrnou sazbou zhruba 45 procent. Avšak 500 tisíc tamních nejbohatších lidí odevzdává eráru mírně nad 35 procent příjmů a kapitálových výnosů, protože využívají nesčetných možností „daňové optimalizace".

Česká levicová opozice má na dosah programovou nálož

Ekonomové ale zároveň spočítali - a pověsili na web ke kontrolnímu přepočítání - jednoduchou rovnici. Z ní plyne, že kdyby byly sníženy daně 97 procentům Francouzů (mimo jiné za účelem protikrizového zvýšení jejich kupní síly) a zvýšeny daně zbylým 3 procentům (jejichž koupěschopnost zůstane fakticky nedotčena), vedlo by to ke stabilizaci státních příjmů.

Není prostě pravda, co se po světě i u nás donekonečna omílá 24 hodin denně, že totiž vytěžování bohatých je příjmově nezajímavé. Francouzští socialisté zvažují knihu jako součást programu, s nímž půjdou do všech dalších voleb. „Že by Češi neuměli počítat? A že by levicová opozice tak ryze programovou - na dosah ležící - nálož neuměla anebo nechtěla odpálit?" ptá se Martin Hekrdla v závěru komentáře pro deník Právo.

K věci:

Sobotka: Premiér Nečas nyní přiznává, že svým voličům lhal 

Vláda projedná progresívní zdanění a možnosti prodávat půdu cizincům 

Chystá se změna daně z příjmu: Rovná daň 19 procent 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…