Vystoupení z EU: Výsměch Německu od pravicového institutu. Víte, co bylo za datum?

28.04.2020 7:20

O referendu o vystoupení z EU se nakonec minulý týden podle hlasování o zařazení ani nediskutovalo, ani nehlasovalo. Ale přesto stálo za zmínku německému velvyslanci. Prý to „musí být impulzem, abychom své české partnery a přátele získali ještě více pro Evropu“. Na tato slova zareagoval svým textem Institut svobody a demokracie, založený ekonomkou Hanou Lipovskou a někdejší europoslankyní Janou Bobošíkovou.

Vystoupení z EU: Výsměch Německu od pravicového institutu. Víte, co bylo za datum?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Německu, ilustrační foto

Návrh SPD na vyhlášení referenda o výstupu z EU dopadl minulý týden neslavně. Pro zařazení tohoto bodu bylo 28 poslanců, 93 proti, 69 poslanců se zdrželo, mimo jiné i předseda ČSSD Jan Hamáček. „Návrh nebyl přijat. Pevné zařazení nebudeme hlasovat,“ zaznělo po hlasování. Proti bylo například 25 poslanců ANO, 21 poslanců ODS a 17 poslanců Pirátů. Proti byli i lidovci, topkaři, sociální demokraté i poslanci STAN. Pro byli přitomní poslanci SPD a také KSČM.

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí

Od bývalého europoslance Ježka pak přišla kritika, že se poslanci ANO zdrželi místo toho, aby hlasovali proti. Kromě 52 poslanců ANO se zdrželi ve větší míře komunisté a dále dva Piráti, dva poslanci ODS, dva sociální demokrati (z nichž jeden byl Jan Hamáček) a jeden člen KDU-ČSL a jeden člen STAN.

Ale nebyl to jen Ježek, kdo hlasování komentoval. Ozval se i německý velvyslanec Christoph Israng. Česky. „Výsledek hlasování Sněmovny k referendu o vystoupení ČR z EU musí být impulzem, abychom své české partnery a přátele získali ještě více pro Evropu. Aktivní ČR v srdci Evropy je ku prospěchu nás všech,“ vzkázal a označil předsedu Sněmovny Radka Vondráčka, Úřad vlády ČR a Ministerstvo zahraničí vedené Tomášem Petříčkem.

To, že se k hlasování v Česku vyjadřuje německý velvyslanec, neušlo pozornosti Institutu svobody a demokracie. Všiml si data, kdy se Israng k celé věci vyjádřil. „Shodou okolností tak učinil v den 150. výročí úmrtí V. I. Lenina – výročí, které si někteří Němci chtěli připomenout vztyčením Leninovy sochy v západoněmeckém Gelsenkirchenu,“ píše institut prosřednictvím Hany Lipovské a Jany Bobošíkové.

„Vzhledem k tomu, že vzkaz spojuje nejenom se svým jménem, ale i se svou funkcí velvyslance Německa v naší zemi, jednoznačně jde o oficiální postoj Spolkové republiky Německo, nejsilnějšího člena EU, nikoliv o názor soukromé osoby plukovníka Christopha Isranga. Tweet vzbudil velmi rozporuplné, vesměs odmítavé reakce veřejnosti. Ze strany v tweetu zmíněných českých orgánů jsme žádnou reakci nezaznamenali,“ poznamenává institut. 

„Německá spolková republika bude od 1. července předsedat Evropské unii. A naši zemi chce slovy pana velvyslance Isranga ‚ještě více pro Evropu získat‘. Proto se ptáme: pro jakou Evropu? Pro Evropu, která neuznává diskusi o všelidovém hlasování? Pro Evropu, která vztyčuje za přítomnosti předsedy Evropské komise sochu Karla Marxe? Pro Evropu, ve které německé město odhaluje na jaře 2020 sochu V. I. Lenina? Vztyčení Leninovy sochy v západní části Německa schválil ultramarxistické straně MLDP německý soud. A oddálil ji pouze koronavirus. Anebo chce pan velvyslanec získat ‚české partnery a přátele‘ pro Evropu, která nemá strach z názorů občanů, která se nebojí a která odmítá vidění světa očima Karla Marxe a Vladimíra Iljiče Lenina?“ uzavřel otázkou ve svém textu institut.

ParlamentníListy.cz se omlouvají za původní záměnu Institutu svobody a demokracie s Centrem pro občanské svobody, které založil poslanec Václav Klaus ml.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…