Za říši nebojujte! Bojujte za Slovensko! Fico se chytil s novináři i premiérem, bylo dusno

27.05.2020 8:24

Na Slovensku probíhá v současnosti velký souboj o vedení ve straně Smer. Dlouholetý lídr slovenské politiky, který se letos na jaře po prohraných volbách odebral do opozice, řeší svůj další politický směr a střetávají se nad ním dvě nejtěžší stranické váhy – Robert Fico a Peter Pellegrini.

Za říši nebojujte! Bojujte za Slovensko! Fico se chytil s novináři i premiérem, bylo dusno
Foto: Screen Youtube
Popisek: Robert Fico, předseda strany Smer

„Pokud chce pan předseda Fico pomoci Směru, sociální demokracii na Slovensku, dozrál čas k jeho odchodu z čela strany,“ řekl novinářům Pellegrini, který po Ficovi, zakladateli strany a vítězi trojích parlamentních voleb, dokončil jako premiér minulé volební období.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Fico, zakladatel a doposud jediný předseda, naopak v úterý vystoupil před novináři s výzvou, aby strana, nazvaná Smer - Sociální demokracie, získala opět jasně levicovou tvář. „Potřebujeme nové bojovníky, nikoli teoretiky a sluníčkáře,“ zaznělo na Ficově tiskovce. Mezi takové bývá řazen právě Pellegrini. Fico hledá spíše lidi, kteří se nebudou bát postavit na barikádu.

„Změny nebudeme dělat proto, aby se naplnily něčí osobní ambice,“ vyhlásil jednoznačně. Připomněl, že všichni, kteří dnes chtějí opouštět minulost strany, se právě v té době stali tím, čím jsou. „Lidé, kterým se o tom předtím ani nesnilo, se stávali ministry, nebo dokonce premiéry,“ vyhlásil ve zjevné narážce na svého nástupce. Měli by si vážit toho, že jim strana umožnila takovou kariéru.

A nyní by si naopak měli položit otázku, co oni udělají pro stranu. A jak přispějí k tomu, aby dokázala reagovat na nové výzvy. „Směr potřebuje změny. Ale ne kvůli vám,“ rozhlédl se po přítomných novinářích. Změnu mají podle něj provést lidé, kteří skutečně chtějí pro stranu pracovat.

Podle poslance Luboše Blahy ale Fico promluvil z duše mnoha „směrákům“, jak se na Slovensku říká voličům sociální demokracie. Blaha z toho coby akademik sestavil „levicové desatero“.

Prvním bodem pro každého levičáka dnes podle něj je „Chraňte Slovensko“. „Dnes není čas řešit vlastní politické ambice, dnes je čas na ochranu pracujících lidí,“ dodává k současné situaci v časech koronové krize.

Za druhé dnes levice nepotřebuje „sluníčkové mozky“, ale bojovníky. Poučit by se měl z neúspěchu západních socialistických stran, které se odvrátily od pracujících a snaží se okouzlovat sluníčkáře z kaváren, což ale ve finále sociální demokracii zabíjí.

Úsměv a politicky korektní řeči dnes totiž nestačí, a levice se stala tím, čím je, právě díky bojovníkům.

„Slavoj Žižek kdysi napsal o některých západních sociálnědemokratických stranách, že jsou odlišné od pravice stejně jako Coca-cola od Pepsi-coly,“ cituje Blaha uznávaného levicového sociologa, který podle něj udeřil hřebík na hlavičku.

Proto musí slovenská levice udělat vše, aby neskončila jako Coca-cola. Musí stát na straně dělníků, ne elit a jejich kamarádů z korporací, kteří ty dělníky dřou. Na straně vlastní země, a ne „císařské mocnosti“. „Netřesme se před bankami, podnikateli, Bruselem nebo Washingtonem. Buďme sebevědomí, suverénní a tvrdě levicoví,“ nabádá poslanec Blaha.

Dalším bodem, ve kterém se ta tvrdá levicovost projeví, je podle něj nekompromisní ochrana zaměstnanců. Aktuálně zejména před „šílenci“, kteří vidí recept ve snižování minimální mzdy, škrtání sociálních výdajů, a dokonce kriminalizaci sociálních protestů. Právě takové nápady prý dnes zaznívají od pravicové Matovičovy vlády. „Matovič je darebák a ničí slovenskou ekonomiku a právní stát. Patří do vězení nebo psychiatrie, ne do úřadu vlády,“ vzkazuje mu poslanec hnutí Směr.

Na takové politiky, kteří ničí životy lidí, se podle něj správný levičák nesmí usmívat. Právě naopak – má s nimi bojovat. To, že k němu projevují nenávist vládnoucí třídy nebo liberální média, podle Blahy není žádná ostuda, spíše ocenění.

„Čím víc vás tito lidé nenávidí, tím lepší vysvědčení to pro vás je,“ říká otevřeně levičák. Ukazuje se tím totiž, že pracujete dobře pro lidi a pro svou zemi. To prý musí pochopit každý levičák hned na začátku, a ne se nakrucovat před mafiány a mediálními žoldáky. Tak se levicová politika zkrátka nedělá.

Proto Blaha podporuje Róberta Fica, který je podle něj fenoménem slovenské politiky. „Fico je levičák, je to vlastenec, je státník,“ vysvětluje. A při vší úctě k ostatním členům Směru na něj stále nemají.

To ale neznamená, že se levicová strana nemá měnit, omlazovat a modernizovat. Vše ale musí probíhat s jasným cílem – mobilizovat členskou základnu, držet levicové myšlenky a také udržovat jednotu strany. Proto také on sám nyní vnitrostranické dění, kde dochází k souboji mezi předsedou Ficem a bývalým premiérem Pellegrinim, příliš nekomentuje. Kdo to dělá, ten podle něj prospívá leda „pravicovým mafiánům“.

„Bojujte pro pracující lidi a pro Slovensko,“ shrnul Blaha své poselství. A zakončil jej písmenem V jako „Vencerémos“– bojovým pokřikem z časů španělské občanské války, oblíbeným u latinskoamerických revolucionářů.

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…