Zadlužují se už i děti. Díky šikovným obchodníkům

19.10.2011 7:33

V České republice vzrůstá počet dětí a nezletilých, kteří se zadlužují. Nechávají se nalákat nabídkami zacílenými přímo na ně, ale nezaplatí za ně. Hned po dosažení dospělosti tak na ně čeká splácení dluhů. Zjistil to deník Právo.

Zadlužují se už i děti. Díky šikovným obchodníkům

Dlužníci mladší osmnácti let tvoří čtyři procenta z celkového počtu lidí neplnících včas své závazky. Meziročně je to ovšem skokový nárůst o více než dvě stě procent a jedná se o tisíce osob. Vyplývá to z analýzy společnosti M. B. A. Finance, která ji zpracovala pro deník Právo.

Tato firma spravuje největší počet pohledávek za fyzickými osobami. Podle ní je nejmladšímu dlužníkovi teprve devět let.

Nejvíce dluhů je za nezaplacenou pokutu za jízdu načerno

„K největšímu nárůstu pohledávek za mladistvými patří jednoznačně účty za mobilní telefony a jízda bez platné jízdenky v prostředcích hromadné dopravy. Mobilní operátoři i dopravní podniky nabízejí různé varianty zvýhodněných tarifních programů pro mladistvé a studenty, a právě tato skupina se v poslední době stále častěji objevuje v předávaných případech k vymáhání," vysvětlil deníku Radek Pospíšil z M. B. A. Finance.

Často dluhy dospějí až k exekucím, kdy celkové náklady převýší samotný dluh. Exekuce nemůže přímo na nezletilé, ale věřitelé počkají na dosažení plnoletosti.

Peníze lze vymáhat i po soudním promlčení dluhu

Dluh navíc nezmizí ani po třech letech, kdy je tzv. soudně promlčen, protože tím nezanikne pohledávka.

„Vždy posíláme několik upomínek na jméno dítěte i rodiče a snažíme se, aby dluh byl uhrazen hned v počáteční fázi bez zbytečných soudních a exekučních nákladů. Jenže v 87 procentech případů zůstanou upomínky bez odezvy," tvrdí Jana Tatýrková z M. B. A. Finance.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…