Zakázáno a zrušeno: 45 novin, 16 televizí, 15 časopisů, 23 rádií... Nikoliv v Rusku

29.08.2016 12:35

Turecká vláda využívá tříměsíčního zvláštního stavu skutečně naplno. Za necelý měsíc a půl od pokusu o převrat vydala nařízení o ukončení činnosti 102 mediálních platforem, včetně 45 novin, 16 televizních stanic, 3 mediálních agentur, 23 rozhlasových stanic, 15 magazínů a 29 vydavatelství, informuje britský Guardian.

Zakázáno a zrušeno: 45 novin, 16 televizí, 15 časopisů, 23 rádií... Nikoliv v Rusku
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

„Turecko v posledních dnech ještě zintenzivnilo bitvu s nepřátelskými médii. Lidskoprávní organizace se bouří proti vládním nařízením, která z Turecka udělala světového lídra ve věznění novinářů,“ píše Guardian.

Od vyhlášení zvláštního stavu bylo na nepohodlné novináře vydáno přes 100 zatykačů. Podle nezávislé novinářské platformy P24 bylo od minulého měsíce uvězněno již 48 osob.

Dalších 2308 zaměstnanců mediálních organizací a novinářů, někteří z nich údajně pracujících pro klerika Fethullaha Gülena, kterého turecká vláda obviňuje z organizace pokusu o převrat, přišlo o práci.

Stovky vládou vydaných novinářských akreditací byly zrušeny a neznámému počtu novinářů byla zrušena platnost cestovního pasu, čímž bylo zajištěno, že neopustí Turecko.

Turecká vláda trvá na tom, že všechna tato opatření jsou nezbytná z bezpečnostních důvodů. Novináři, kteří se v současné době nachází v tureckých věznicích, jsou prý vyšetřováni pro možnou účast v ilegálních aktivitách.

S takovým tvrzením ovšem ani trochu nesouhlasí zástupci lidskoprávních skupin v Turecku. „Jedním z největších problémů Turecka je příliš blízké spojení mezi mocí soudní a výkonnou, což nutně škodí svobodě slova,“ uvedl zástupce Reportérů bez hranic v Turecku Erol Önderoglu.

„Nyní může vláda soudy úplně obejít, což vede ještě k horším podmínkám pro novináře. Turecko se znovu ocitlo v čele žebříčků zemí s nejhrubším porušováním svobody slova,“ dodal Önderoglu.

Důvěra v turecký soudní systém se ocitla na bezprecedentně nízké hranici. Důkazem toho je počínání nyní již bývalého šéfredaktora tureckého deníku Cumhuriyet Cana Dündara, který na začátku tohoto měsíce oznámil svou rezignaci. Uvedl, že již nemá důvěru v turecké soudy a v jejich ochotu akceptovat jeho odvolání poté, co byl v květnu letošního roku odsouzen za odhalování státních tajemství. Dündar se rozhodl Turecko opustit.

O den později istanbulský soud nařídil „dočasné přerušení aktivity“ kurdskému deníku Özgür Gündem, který podle soudu slouží jako „de facto mediální platforma“ ilegální Kurdské strany práce (PKK).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…