Zakázku pro ProMoPro šetří policie. Kvůli podezření na trestný čin

08.02.2011 12:00

Pochybnou a předraženou zakázku pro firmu ProMoPro, která jí byla "přiklepnuta" za českého předsednictví EU, šetří už i policie. Má podezření, že v přidělení zakázky byla porušena povinnost při správě cizího majetku.

Zakázku pro ProMoPro šetří policie.  Kvůli podezření na trestný čin

Protikorupční policie v pondělí zahájila v souvislosti se spornou zakázkou Úřadu vlády pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU úkony trestního řízení.

Prověřuje podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. V úterý o tom informoval mluvčí útvaru Roman Skřepek.

Pravdu ukázal až audit

Celou aféru kolem současného ministra obrany a bývalého šéfa vládní sekce pro předsednictví EU Alexandra Vondry (ODS) rozpoutal deník Právo. Ten koncem ledna uvedl  výsledky hloubkového auditu, který provedlo ministerstvo financí.

Více o kauze Vondra ZDE

Audit ukázal, že Vondrova vládní sekce pro předsednictví "přiklepla" vůbec nejdražší zakázku soukromé firmě ProMoPro. A to bez výběrového řízení. Firma  si za ni navíc místo původně avizovaných 85 milionů nakonec vyfakturovala 766 milionů.

Sám Vondra podíl viny na podivné zakázce ale popírá a tvrdí, že se jedná o vykonstruovanou kauzu zaměřenou proti němu i celé ODS.

Vondra: Chtějí mě uvařit

Už na začátku roku totiž prý zaznamenal informace o tom, že někdo oplývá záměrem jej poškodit."V průběhu předcházejících týdnů jsem zaregistroval ty spekulace mě uvařit," sdělil Vondra na tiskové konferenci koncem ledna.

Tam, stejně jako ve svých dalších vyjádřeních, uvedl, že se smlouvou pro firmu ProMoPro nebyl seznámen a ani ji neviděl. Za pochybnou zakázku tak podle svých slov nenese odpovědnost.

Tu prý nese bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák. I ten ji ale popírá a naopak "hází" na Vondru.

Více čtěte:

Rath má jasno. Je to skandál, Vondra musí odstoupit
Kalousek poslal na Vondru kontrolu. Měl dát firmě zakázku za 766 milionů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…