Zelený Liška a další ekologisté blokují kácení. Vlastními těly

15.07.2011 22:24

Ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha od pátku blokují lokalitu Ptačí potok u Modravy na Šumavě, aby zabránili správě Národního parku Šumava vykácet stromy napadené kůrovcem. Prý chybí náležitá povolení.

Zelený Liška a další ekologisté blokují kácení. Vlastními těly

Celý den bylo na místě asi dvacet ekologů, které přijel podpořit i předseda Strany zelených Ondřej Liška. Po šesté hodině večer aktivisté sešli dolů do kempu. Podle slov přírodovědce Mojmíra Vlašína se zítra ráno vrátí zpět k Ptačímu potoku.

„V podmáčené oblasti je vyznačeno odhadem tři tísce stromů. V místě, kde žijí ohrožené druhy zvířat, by vznikla obrovská holina," uvedl pro server Aktuálně.cz Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Aktivistům leží v žaludku ale i způsob kácení stromů.

„Je tu pokácena skoro stovka stromů, některé jsou odkorněné, jiné ne. Našli jsme ale i devět stromů, ve kterých kůrovec vůbec nebyl, které byly zdravé," říká Vlašín. „Musel to dělat nějaký úplný diletant, skácené stromy spadly do malých stromků a zničily celý podrost," doplnil.

Povolení ministerstva ekologům nestačí. Požadují další papírování

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) kácení kůrovcem napadených smrků povolil. Správa parku si podle Bláhy ale musí nechat vypracovat ještě posudek o vlivu těžby na faunu a flóru, což prý neučinila.

Dále park potřebuje také výjimku k použití technologií, které narušují strukturu a funkci ekosystému. To připouští i správci parku. Podle nich však problém s kůrovcem nabyl obřích rozměrů a je zapotřebí neprodleně jednat, aby zabránili ještě větším škodám.

Kůrovec ohrožuje Šumavu

„Kdybychom uvažovali o 'naturovém' posouzení, nedočkali bychom se výsledku dříve než na podzim, a to už by kůrovec napadl další desetitisíce stromů. Veřejný zájem na ochranu přírody v tomto případě hovoří jasně a v našem jednání nás jednoznačně podporuje město Kašperské Hory, Modrava i Plzeňský kraj, na jejichž území se lokalita nachází," obhajuje kácení mluvčí parku Pavel Pechoušek.

„Prováděná opaření se vztahují na konkrétní stromy, které jsou v lokalitě očekávaného a výrazně silného postupu kůrovce. Pokud park teď u těchto stromů nezasáhne, pak bude muset za několik týdnů pokácet stromů osm až desetkrát tolik," uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Související:
Lesy ČR devastují Šumavu, tvrdí ekologové z Hnutí Duha
Ekologové demonstrovali před úřadem vlády 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…