Zeleným chybí nový Kocáb

29.10.2010 21:37

Strana zelených kritizuje vládu Petra Nečase, že si dosud neopatřila náhradu za odvolaného vládního zmocněnce pro lidská práva.

Zeleným chybí nový Kocáb

Podle zelených tak kabinet vytváří dojem, že ochrana lidských práv a menšin není podstatná.

"Vyvstává nám mnoho otazníků, proč není vláda ochotna tuto nelichotivou situaci řešit. Nabízí se jednoduché vysvětlení, že lidská práva nemají v současném kabinetu své pevné místo a jsou vytlačena na okraj politických zájmů," řekl Josef Šmída, vedoucí odborné sekce pro lidská práva SZ.

Lidskoprávní úředník pořád nikde

V září premiér a šéf ODS Petr Nečas slíbil, že jméno Kocábova náhradníka bude známo do týdne. Po pěti týdnech se ale nic nestalo, předseda vlády pouze jmenoval do funkce poradce pro oblast lidských práv Romana Jocha, který se v nové funkci uvedl několika kontroverzními výroky a proti jehož osobě protestovala necelá stovka demonstrantů.

Šmída si myslí, že Jochovo jmenování je cíleným pokusem zmenšit problematiku lidských práv v očích veřejnosti. "Otázka lidských práv nebyla od listopadu 1989 tak na pokraji zájmu jako je dnes," uvedl znepokojeně.

Chceme zmocněnce i agenturu, a to hned!

Zelení proto v tiskové zprávě vyzvali Nečase, aby jmenoval nového lidskoprávního zmocněnce do konce října. Partaj také požaduje, aby vláda stanovila v oblasti lidských práv své priority a garantovala zachování Agentury pro sociální začleňování. 

Čtěte také:

Kocábova nástupce chceme co nejdříve, volají poslanci

Vláda odvolala Kocába z postu zmocněnce pro lidská práva

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…