VIDEO Železný na ČT seřval Hřiba a Okamuru. Vypjatá debata zašla příliš daleko

22.08.2021 17:22

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se setkali v Událostech, komentářích ČT24, aby mimo jiné diskutovali o afghánských spolupracovnících české ambasády a české armády. A v jednu chvíli došlo i k vyhrocené situaci s moderátorem Jakubem Železným, která skončila rázným činem od moderátorské židle.

VIDEO Železný na ČT seřval Hřiba a Okamuru. Vypjatá debata zašla příliš daleko
Foto: Repro CT24
Popisek: Moderátor ČT Jakub Železný

SPD říká, že tlumočníci, se kterými byly uzavřeny pracovní smlouvy, byli na místní poměry královsky placeni, takže jsme my pomáhali jim, a ne oni nám. Podle hnutí bychom neměli přijmout ani jednoho. Co na to řekl pirátský primátor Zdeněk Hřib?

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

„Mně to přijde od pana místopředsedy Okamury velice podlé, protože vlastně už před půl rokem on tam chtěl jet za účelem nějaké obchodní cesty. Tehdy by samozřejmě požíval ochrany nejenom armády, ale pochopitelně by využíval i ty služby těch tlumočníků, kteří jsou prostě nezbytní pro to, abyste tam dojednali nějaký byznys. A teď by je tam rád předhodil těm náboženským fanatikům, aby je umučili, vydloubli jim oči, já myslím, že to je opravdu mimořádně podlé,“ poznamenal Hřib. 

Okamura následně dostal prostor k vyjádření už i proto, že stojí v čele meziparlamentní skupiny Česko-Afghánistán. Proč teď je ostře proti? „Na úvod vyvrátím tu lež pana primátora, mě jste opravdu teďka zklamal, protože tím, my jsme tam neměli mít místní tlumočníky, já jsem měl mít tlumočníka pana Fawada Nadriho, který žije 40 let v České republice a byl i hostem v České televizi, takže to je trošku něco jiného, tak jako už přestaňte lhát hnedka na úvod. A ano, já jsem inicioval vznik vloni té skupiny a cíle byly tři, boj proti radikálnímu islámu, boj proti Tálibánu, export českých firem do Afghánistánu, abychom v krizi podpořili český průmysl, české zaměstnance, české firmy, které daní v České republice, abychom podpořili právě českou ekonomiku, no a třetím, třetím důvodem byla právě stabilizace Afghánistánu tam na místě, měli jsme připraveny rozvojové projekty,“ sdělil Okamura. 

„Promiňte, vyprávíte, co se mělo stát, ale mně řekněte, proč ta vaše rétorika je teď tedy tak ostrá, když tohle všechno, co vy teď říkáte, jste vlastně spoluvytvořil, spoluvymyslel, tak proč je teď v tuto chvíli vaše rétorika proti lidem v Afghánistánu, kteří s námi spolupracovali, tak ostrá?“ ptal se moderátor Železný.

„Tak kdybyste mě nechal domluvit, tak tou čtvrtou věcí byla... jsme proti nelegální migraci, a to bylo mým čtvrtým důvodem, žádná migrace do Evropy, žádný islám v Evropě, nulová tolerance, a i ti afghánští vzdělanější lidé taky nechtějí tu migraci, protože jim odcházejí ti mladí lidé,“ poznamenal Okamura a znovu zopakoval, že ti afghánští tlumočníci byli podle něj královsky placení.

„Islám je zcela nekompatibilní se svobodou a demokracií, tito lidé, islám, vyznavači islámu, nemají úctu k našim hodnotám, k ženám, mimochodem ani k homosexuálům, říkají, že muž je nadřazený ženě, že demokracie neplatí, platí právo šaría. Islám není kompatibilní s naším pojetím demokracie, SPD mělo v programu nulovou toleranci nelegální migrace, říkáme ne migraci, ne islámu, a já držím program a držím slovo. A budu ho držet,“ podotkl následně Okamura.

Když se rozjela diskuse ohledně ubytování, Okamura se rozlítil na primátora Zdeňka Hřiba. „Tak já si myslím, že to, co tady navrhuje pan primátor Hřib za Piráty, že je na okamžitou rezignaci, protože on jim nabízí obecní byty, zatímco občané Prahy, mladé rodiny na ty byty prostě nemůžou dosáhnout, vy jste prostě proimigrační strana, mimochodem já bych připomenul, že jediné hnutí SPD ze všech parlamentních stran odmítlo právě souhlasy, my jsme odmítli, my jsme byli jediní proti té migraci, proti tomu příjezdu těchto islámských migrantů,“ uvedl Okamura.

„Mimořádně naivní je představa pana primátora, já jsem zděšen jako obyvatel Prahy, protože například podle deníku, rakouského deníku Der Standard, v tuto chvíli mají Afghánci v Rakousku už teď nejvyšší kriminalitu ve všech závažných zločinech. To znamená, vy nedokážete rozpoznat ani v západních zemích, mám tady německé statistiky, švédské statistiky, nedokážete rozpoznat, který z nich může spáchat kriminalitu nebo ne, máme tady dost, máme tady dost svých problémů a netahejme sem nějaké problémy z rozvojového světa. Nechme je žít,“ dodal Okamura.

Moderátor Železný následně vyzval Okamuru, aby nechal domluvit primátora Hřiba. „No, ale já jsem měl trošku kratší prostor,“ oponoval Okamura. „Neměl jste kratší prostor, není to pravda,“ oponoval Železný.

„Netahejte, prosím, ty problémy sem, řešme tu situaci tam, pomáhejme tam, jako jsem se o to pokoušel a pokouším se o to v rámci naší obchodní komory, ale netahejme ty problémy sem,“ poznamenal Okamura.

„Tak ti lidé jsou lidé, kteří nám samozřejmě významně pomáhali, bylo na nich závislé fungování naší armády tam, připomínám, že my tam často posíláme tu nemocnici, část, toho času ta nemocnice ošetřuje třeba i místní obyvatele, to byste samozřejmě dělat nemohl, kdybyste tam neměl tlumočníky. To znamená tahle část činnosti by tam třeba vůbec nemohla být, ale co se týče toho, kdo přijede, tak to pochopitelně nebude úplně typický vzorek, to budou skutečně často vysokoškolsky vzdělaní lidé, dřív nám v tom Afghánistánu pomáhali, v průběhu 90. let lidé, kteří měli nějakou vazbu na třeba Československo, studovali tady,“ pokračoval Hřib a chtěl se vyjádřit k bydlení.

„To je skutečně reálný problém, jenomže problém je v tom, že dostupnost bydlení je dána efektivitou státní správy a bohužel poslanci SPD hlasují ve Sněmovně tak, aby to ještě zhoršili, a to je ten problém,“ doplnil Hřib, kdy mu Okamura začal skákat do řeči. A Železný se poprvé snažil zasáhnout.

„Prosím, prosím, promiňte pánové. Nechte prosím pana primátora zareagovat,“ uvedl Železný. „To jsou pirátský lži,“ reagoval Okamura. A Hřib začal: „Vy jste hlasovali, aby se za desítky miliard...“ „Ale vždyť to jsou pirátský lži, vždyť vy lžete, to není možný,“ útočil dále Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„No tak toto jsou informace od Ministerstva vnitra,“ sdělil Hřib. „Jo, které vede Hamáček, jo, které vede předseda zoufalé ČSSD, který je prokazatelný lhář. No to je opravdu. Argumentovat Hamáčkem,“ zareagoval Okamura. 

„Pánové, dost!!! Ano? Nezlobte se!!! Nezlobte se, pánové, ale tohle už opravdu nejde. Urážíte tady člověka, který tady v tuto chvíli není, to se nezlobte, ale to se nedělá. A za druhé se tady překřikujete, omlouvám se, že jsem zvýšil hlas, ale tohle mi připadá, že už je příliš, navíc jsme šli na úplně jinou kolej, než o jaké se máme tady bavit,“ zvýšil velmi výrazně hlas Železný. „Dobře, ok,“ zareagoval Okamura. 

„Já jsem se chtěl jenom bránit tomu nařčení, že lžu a že tady jde o tu dostupnost bydlení, dostupnost bydlení je vážně problém,“ dodal Hřib a diskuze se vrátila k Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…