Zkorumpovaných soudců je maxiálně do deseti ročně, tvrdí Pospíšil

14.09.2011 19:23

Česká justice je zatížená korupcí, únikem citlivých informací nebo pochybnými kontakty na podsvětí. To napsala ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služba (BIS). Do pořadu Impulsy Václava Moravce o tom přišel hovořit místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zkorumpovaných soudců je maxiálně do deseti ročně, tvrdí Pospíšil

Podle Pospíšila je případů maximálně deseti ročně. Ministr spravedlnosti to označil za závažné a prý z toho budou odvozeny jisté změny. Například na základě zprávy BIS připravuje resort spravedlnosti nový zákon o výběru soudců.

V některých případech mohlo dojít prý i k manipulaci s případem. Pospíšil prohlásil, že se jedná o jednotky a nadále odmítl komentovat informace, protože jsou tajné.

ParlamentníListy.cz exkluzivně:
Kajínek plánoval opět útěk. Ministr Pospíšil zasáhl

Stabilizoval jsem plzeňská práva, tvrdí Pospíšil

BIS poukázala znovu na kauzu plzeňské právnické fakulty, kde se ukázalo, že část pedagogického sporu je propojená s policisty, advokáty a představiteli státní správy a samosprávy. Kontrarozvědka také připomněla, že za tzv. rychlostudenty nepadly žádné tresty.

„Mrzí mě, že trestní věci nebyly dokončeny. Já mohu říct, že veškeré kroky za mého vedení vedly ke stabilizaci fakulty. Dvanáct lidí přišlo následně o titul. Mám pocit, že v současnosti reformy trochu ustrnuly. Ale na fakultu přijde akreditační komise a ta rozhodne, zda akreditaci plzeňským právům dále prodlouží," prohlásil Pospíšil na Impulsu.

Chybějící peníze pro ministerstvo spravedlnosti

„Ministerstvo spravedlnosti není v dobré situaci. Chybí nám zhruba půl miliardy, zejména vězeňství. Teď je na kolektivní odpovědnosti vlády, jak se k tomu postaví. Zatím nám peníze nebyly přislíbeny, ale bude se jednat o prodeji zbytného majetku," popsal situaci svého resortu.

Zároveň poukázal na to, že ve vlastnictví ministerstva je celá řada budov, které nejsou efektivně využívány. Toho majetku je odhadem od půl miliardy až k miliardě. Budou také zvýšeny soudní poplatky.

„Já hájím především rozpočet ministerstva spravedlnosti. Ale jsme také vládou rozpočtové kázně, takže v této době, kdy v budoucnu hrozí další krize, je klíčové, abychom udrželi vyrovnaný a prorůstový rozpočet," reagoval na požadavky Věcí veřejných, aby jejich ministr dopravy Pavel Dobeš dostal další peníze z rozpočtu. V opačném případě VV hrozí, že nepodpoří zákon o vyrovnání s církví.

Závěrem Pospíšil řekl, že zákon o státním zastupitelství, který má zvýšit jeho samostatnost, se bude probírat za deset dní.  

Dále čtěte:
Pospíšil vládě odhalí, jak si posvítit na anonymní akcionáře
Válka v ODS se nekoná. Nečas Pospíšila z vlády vyhodit nechce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…