Znechucený Hvížďala: Za vládní krizi může špatná komunikace s lidmi

08.06.2011 14:53

Novinář a spisovatel Karel Hvížďala nevidí problém vládní koalice v jejích neshodách, ale ve špatné komunikaci s občany. Předpokládá také, že by mohlo dojít k sociálním nepokojům.

Znechucený Hvížďala: Za vládní krizi může špatná komunikace s lidmi

„Jestli tato vláda bude muset jednou skončit, tak se zdá, že spíše kvůli sociálním nepokojům než kvůli neshodám v koalici: teatrálnost neshod jen zastiňuje její skutečné problémy, to jest nezvládnutou komunikaci s občany," napsal Karel Hvížďala pro ČRo 6. Podle něj jsou politici příliš pohodlní.

„Když jsem dostal německé státní občanství, poslanci všech velkých politických stran zvonili u našeho domku, aby mě přesvědčovali o své politice a o svých plánech v našem městě a v naší čtvrti," vzpomíná na pobyt v Německu. Dává ho ale do kontrastu s českým prostředím, kde takovou práci politici spíše delegují na PR agentury, což pokládá za velký omyl.

90 procent nechce současnou vládu

Občané jsou nespokojení, Hvížďala se odvolává například na průzkum, který si nechaly vypracovat Lidové noviny. Podle něj nechce současnou vládu 90 procent lidí. A tak i když má vláda Petra Nečase historicky největší početní převahu osmnácti hlasů, dochází k paradoxu, kdy je vlastně její podoba velice křehká.

V úterý Věci veřejné prohlásily, že v koalici zůstanou do 30. června. A pak se uvidí, jestli partneři splnili jejich podmínky. „Do značné míry jsme zřejmě jen svědky velkého divadla, které povede k nějakému kompromisu, který bude uzavřen na poslední chvíli," komentuje znechucený Hvížďala. Opět zdůrazňuje, že jestli vláda padne, nebude to kvůli neshodě mezi ODS, TOP 09 a VV, ale kvůli lidem, kteří jsou s jejich prací nespokojeni.

Peake místo Pospíšila na spravedlnosti

Jako výsledek červnových debat předpokládá, že by se dosavadní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil mohl stát šéfem legislativní rady vlády a ministrem bez portfeje, zatímco by jeho stávající post obsadila Karolína Peake z Věcí veřejných. Tím by se i naplnila koaliční smlouva.

Čtěte více:

Bárta prý bude obviněn. Klasnová: Je nevinný, ušili to na něj

Němá barikáda John: Všichni budete koukat. Nechceme otravovat

John spoléhá na statečné policisty: Zasel jsem a vyplavou velké ryby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…