Bývalí členové: Žádáme Nadační fond proti korupci, aby své rozhodnutí přehodnotil

14.12.2015 20:39

Vyjádření důvěry libereckému dětskému sboru ZUŠ SEVERÁČEK a nesouhlasu s prohlášeními o pokřivené morálce členů KPS, respektive s udělením Ceny za odvahu 2015 Janě Průškové:

Bývalí členové: Žádáme Nadační fond proti korupci, aby své rozhodnutí přehodnotil
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Tímto veřejným psaním bychom chtěli vyjádřit plnou podporu libereckému dětskému sboru ZUŠ SEVERÁČEK, jeho sbormistryni Silvii Pálkové a Kruhu přátel Severáčku (dále jen KPS), jejichž společné práce si nesmírně vážíme.

Píšeme jej jako bývalí členové sboru a rodiče dětí, protože se nás dále zmíněná situace osobně dotýká.

Reagujeme tím na udělení Ceny za odvahu 2015 Nadačním fondem proti korupci (dále jen NFPK) bývalé manažerce KPS Janě Průškové. Ztotožňujeme se s tvrzením KPS, které je dostupné na webových stránkách Severáčku, že případ nebyl projednán na základě relevantních informací a podrobný popis celého pozadí, včetně výpovědí několika zdrojů, je bohužel velmi tendenční a účelový. Nás absolventy sboru a rodiče, kteří se v daném období aktivně účastnili nebo se doposud stále účastní sborového života, nikdo z NFPK neoslovil.

Celý tento případ je založen pouze na osobních sporech s Janou Průškovou, jejíž práce jako manažerky si dodnes ceníme. Nesmírně nás ale mrzí, že takto důvěryhodná instituce, jakou NFPK nepochybně je, podlehla jednostrannému tvrzení, založenému na osobním nepřátelství, aniž by případ řádně prošetřila mezi všemi, kterých se týká.

V žádném případě nezpochybňujeme přínos NFPK, pouze rozporujeme s mnohým z výpovědi laureátky Jany Průškové. Tak, jak celý případ kategorizuje NFPK, jde převážně i nám o princip, nastavení hodnot, etiku a morálku. Zásadně nesouhlasíme s prohlášeními o pokřivené morálce členů KPS a zejména Silvie Pálkové, která je pro velkou část Liberečanů naopak vzorem.

Mrzí nás, že si lidé z NFPK dovolují hodnotit lidské kvality, aniž by se s hodnocenými byť jen setkali. Taktéž nás mrzí, že negativně hodnotí dlouholetou práci KPS, aniž by pochopili její skutečný účel a hodnoty, které svojí prací pro Severáček chrání a zachovávají. Fakt, že hospodaření KPS nebylo ve sledovaném období v úplném pořádku, totiž nesvědčí o tunelování a rozkrádání, jak to nazývá NFPK, ale jednoduše o jisté míře nezkušenosti v hospodaření. KPS, jak už z názvu vyplývá, je sdružení fungující na přátelské, rodinné bázi a jeho jediným cílem vždy bylo a bude, zajistit co nejlepší chod sboru a vytvořit co nejlepší podmínky pro samotné děti.

V konečném důsledku jde totiž hlavně o děti, které touto kauzou budou nejvíce postiženy a právě ony jsou důkazem silného a zdravého sdružení. Děti, které díky své píli a odhodlání sbírají cenné úspěchy v domácích či mezinárodních soutěžích a významným způsobem reprezentují Liberec, Liberecký kraj a kulturu našeho státu. Právě tohle je podle nás onou hodnotou nejvyšší, nejcennější.

Jako absolventi víme, že hájení, prosazování hudebního vzdělání, výchovy a všestranný rozvoj osobnosti dětí tohoto pěveckého sboru není pouze frází článku 3 stanov sdružení KPS. Víme, že se jedná o skutečný princip a podstatu existence Severáčku, který může mnohými zůstat nepochopen.

Znehodnotit letitou tradici a ideu je nesmírně lehké, ale vybudovat ji je těžké a je to výsledkem usilovné píle nejen manželů Uherkových a Pálkových, ale i dalších spolupracovníků Severáčku.

Udělení ceny Janě Průškové chápeme jako pošpinění jména a pověsti Severáčku a jeho poselství a uděláme proto vše, co bude v našich silách, aby byly znovu očištěny.

Žádáme Nadační fond proti korupci, aby své rozhodnutí přehodnotil a rádi poskytneme i svou výpověď.

My, bývalí členové sboru, jeho přátelé a rodiče dětí, máme v Severáček, KPS  i  Silvii Pálkovou nadále plnou důvěru a na důkaz tohoto přikládáme svůj podpis.

Jakub Makarovič

K výzvě se můžete přidat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…