Eva Valerie Maxová: Romská zpěvačka Věra Bílá zuří a chce se s televizí Nova soudit

08.06.2016 18:41

Poslední díl pořadu "Tvoje tvář má známý hlas" se citelně dotkl romské zpěvačky Věry Bílé kvůli rasistickým poznámkám porotce Jakuba Koháka a kvůli jejímu tlustému zobrazení herečkou Ivanou Chýlkovou.

Eva Valerie Maxová: Romská zpěvačka Věra Bílá zuří a chce se s televizí Nova soudit
Foto: nova.cz
Popisek: Logo televize Nova

Hudební pořad "Tvoje tvář má známý hlas" nabídl svým divákům v sobotu 4. 6. 2016 bonbonek v podání písně Pašo o Paňori romské zpěvačky Věry Bílé. Pokud znáte a víte, jaký konstituční typ je Romka Věra Bílá (1954), uznáte sami, že rozhodnutí televize nova, aby její píseň zpívala a odehrála namaskovaná vysoká a štíhlá Ivana Chýlková, muselo diváky šokovat.

Nicméně na pódiu se Ivana Chýlková alias Věra Bílá skutečně objevila a za asistence křoví v podání romských tanečníků píseň Paš O Paňori odprezentovala. Ostatně to můžete zhlédnout ve videu, které přikládám.

Poroto zářila údivem nad výkonem a celkovým dojmem z Ivanina výkonu, gesta, pohyby, kostým a romština, to vše pobavilo a zaujalo nejen porotu, ale i diváky. Romové kolem korpulentní Ivany nadšeně křepčili, píseň je svižná a k radosti a pohybu své posluchače vybízí.

Rozjařený porotce Jakub Kohák, známý svými vtipnými komentáři, byl v takové euforii, že Ivanin výkon doplnil slovy:

"Mně to udělalo radost. Samozřejmě. Vystoupení bylo krásné. Sice mi během toho zmizel mobilní telefon, ale to nevadí. Ja si koupím jinej, on byl stejně starej." To mu nestačilo, proto v závěru hodnocení ještě připojil: "Nejen, že mi zmizel telefon, ale kluci z techniky mi říkali, že i poklice z auta. Takže, Věro Bílá, vraťte mi to potom!"

Kohák si zřejmě neuvědomil, kde žije a jaká je nálada v dnešní společnosti, do níž pomalu a jistě prosakují neomarxistické cenzorské praktiky podobné těm před rokem 1989. Dělat si hahaha legrácky z romského etnika a později se chtít obhájit slovy:

"...To byla legrace. Nic rasistického. Lidi toho řeší. Vezměte si, že komunisté kdysi chtěli zakázat Svěrákův film Nejistá sezóna kvůli jedné větě, že už jim po lokále běhá půl hodiny cikán s kudlou v zádech. To by si člověk opravdu nemohl dělat srandu z ničeho. Podobné to bylo, když se Poláci naštvali na reklamu s obchodníkem. Nebudu to fakt řešit, nemám na to čas," s tímhle dneska Kohák neuspěje.

Televize Nova si je vědoma Kohákova pochybení, proto se ihned ústy své mluvčí Anny Suché omluvila:

„Jakub Kohák je mistr v glosování a je proslulý svým ostrým a přímočarým humorem. Jeho komentář vystoupení Ivany Chýlkové ale rozhodně neměl za cíl nikoho urazit ani zesměšnit. Pokud se tak stalo, velmi se omlouváme."

Je třeba být politicky korektní, bavit se a usmívat, jen když je to namístě a neodporuje to multikulturním pravidlům. Majorita musí respektovat a chovat ostatní minority v náležité úctě, nehledě na míru jejich ochoty se integrovat. Pokud pohár přeteče, pak vždy nastoupí HateFree Culture, HlidaciPes a jiní z neziskovek, nebo ministerstva pro lidská práva.

Věra Bílá se po zhlédnutí své písně Pašo o Paňori v podání Ivany Chýlkové a následujícího komentáře porotce Koháka rozčílila i za rasistické poznámky, víc však kvůli své zadnici, kterou kostyméři štíhlé imitátorce vyrobili. Bílá nehodlá pochopit, že kostyméři museli pod oblečení vysoké a štíhlé Chýlkové dostat konstrukci, na kterou si během vystoupení měla sednout kvůli zmenšení se. Konstrukce ji pochopitelně opticky rozšířila.

Věra Bílá naštvaně: „Takhle tlustá nejsem. To snad byla nějaká matrjoška a ne cikánka.“

Ani interpretace její písničky se jí nelíbila. Prý málem dostala infarkt, řekla v pláči a hned vzápětí dodala:

„Napsala jsem hudbu i text. Nikomu jsem nedala svolení, aby tu písničku interpretoval. Nikdo mi ani neoznámil, že mě bude zesměšňovat nějaká soutěž."
Nova tvrdí, že autorská práva má, Věru Bílou tohle nezajímá. Nechala se slyšet, že za své zesměšnení bude chtít po TV Nova milion korun. Neboť na rokycanské ubytovně není spokojená: „Chci milion! Ukradli mi písničku a ještě mě zostudili! A já peníze potřebuju, podívejte, jak strašně žiju...“ řekla reportérům deníku ahaonline.

A závěr?

Televize Nova se snaží dělat více či méně kvalitní zábavu. V estrádě "Tvoje tvář má známý hlas" si aktéři dovolí imitovat nejednu zahraniční hvězdu různé národnosti i etnika. Nikdo zatím neměl problém. Ovšem teď a tímhle si v naší zemi televize Nova dovolila příliš.

Imitovat a jakkoli následně zesměšnit či urazit romskou zpěvačku je nepřípustné a musí být pohnáno před soud. Romka Věra Bílá bude za práva zobrazení své postavy a svou píseň bojovat. Peníze potřebuje.

A kdyby se svou žalobou nevyhrála v prvním kole, ví, že se může obrátit ještě na naši ombudsmanku. Ta má s ochranou lidských práv romské minority bohaté zkušenosti a každé podobné kauzy se ráda ujme.

Následující videa k případu Pašo o Paňori, která mohou pomoci:

Vše z kanálu youtube.com

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…