Jan Čermák: Oslabující švýcarský frank dočasnou obětí vyššího apetitu po riziku

30.08.2011 16:10

Letmý pohled na kurz super bezpečného švýcarského franku dává momentálně jasnou odpověď na to, jaká nálada na globální trzích panuje.

Jan Čermák: Oslabující švýcarský frank dočasnou obětí vyššího apetitu po riziku

Švýcarská měna považovaná investory za evropský bezpečných přístav ztratila vůči pátečnímu konci obchodování proti hlavním měnám světa 1-3 % procenta, přičemž vůči euru ztratila od 10. srpna téměř 18 %.

Apetit po riziku tedy v posledních dnech a hodinách nepochybně roste, přičemž se tak děje v podmínkách, kdy příchozí makroekonomické indikátory ze světové ekonomiky vypadají stále přinejlepším rozporuplně. Na tomto faktu přitom nic nemění, že tzv. tvrdá data americké ekonomiky za měsíc červenec vypadají velmi dobře a hrozbu recese zatím nenaznačují. To platí zejména o soukromé spotřebě, která byla, jak plyne z výsledku maloobchodních tržeb i včera zveřejněných spotřebitelských výdajů, v červenci opravdu velmi silná. Přesto skepse zůstává a je dána především faktem, že (disponibilní) příjmy amerických domácností po očištění o inflaci klesají.

Za těchto okolností si lze jen stěží představit, že by spotřeba dále rostla. Míra nezaměstnanosti navíc stále stagnuje na vysokých úrovních a banky jsou v půjčování stále velmi obezřetné, takže spotřebitelé mohou propadat optimismu, který dokázal tlačit jejich výdaje dále vzhůru (bez ohledu na růst příjmu). Přechodný optimismu na trhu s rizikovými aktivy, ke kterému zřejmě přispěla včerejší překvapivě silná čísla o výdajích amerických spotřebitelů, však byl dost možná podpořen očekáváními, že americká centrální banka má stále ve svém arzenálu nástroje jimiž může eventuálně ekonomiku podpořit. Přitom právě dnes by Fed měl zveřejnit podrobný zápis ze svého posledního zasedání, který by měl naznačit jak chtějí s eventuální recesí bojovat, když úrokové sazby jsou již dlouho dávno na nule a tiskem peněz financované nákupy dluhopisů generují silnou nevoli u konzervativních amerických politiků.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…