Knihkupci a nakladatelé: Zeptejte se svého poslance, co udělá pro knížky!

07.07.2011 21:21

22. června 2011 odpoledne proběhla na Staroměstském náměstí v Praze demonstrace pod heslem „Nezdaňujte čtení, nezdaňujte informace". Svaz českých knihkupců a nakladatelů ji svolal jako další z řady protestů, kterými se snaží odvrátit zvýšení sazby DPH na knihy a tiskoviny.

Knihkupci a nakladatelé: Zeptejte se svého poslance, co udělá pro knížky!

Jako první vystoupil předseda SČKN Vladimír Pistorius. Prohlásil, že na základě dopadu zvýšení DPH o 4 % před třemi roky lze očekávat, že po plánovaném zvýšení DPH na knihy na 17,5 % vyjde o třetinu méně titulů a že zanikne 2 000 pracovních míst. Nejvíce postiženy budou učebnice a odborné knihy. Nakladatel Martin Vopěnka a knihkupec Jiří Seidl vyjádřili své zklamání, že jsou nuceni demonstrovat proti pravicové vládě a označili shromáždění nikoli za protest proti reformám, ale proti hlouposti.  Podporu snaze SČKN vyjádřila spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková, na tribuně se objevil i monsignor Václav Malý. Za noviny vystoupil šéfredaktor LN Dalibor Balšínek a šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský, za tiskárny prezident Svazu polygrafických podnikatelů Jan Sochůrek a František Štěch z Protisku. Na demonstraci zazněla rovněž úvaha ekonoma Pavla Kohouta, podle níž „stejná sazba DPH pro  všechny položky včetně knih nemá v ekonomii ani teoretickou ani empirickou podporu"  (viz přiložený text jeho projevu). Horší podmínky pro studenty, které plánované zvýšení DPH na knihy vyvolá, avizoval děkan FF UK Michal Stehlík. Celkovou kritiku přístupu politické reprezentace  k potřebám občanů přednesl Tomio Okamura. Na závěr promluvil Marek Pečenka z nakladatelství Dokořán, který požádal čtenáře a sympatizanty o aktivní přístup.  

Nový zákon o DPH byl sněmovnou schválen v prvním čtení. Musí však projít ještě čtením druhým a třetím. Bohužel, většina poslanců si neuvědomuje skutečné důsledky zvýšené DPH na knihy, nebo si je uvědomuje a nechce si komplikovat život porušením stranické disciplíny.

Žádáme proto všechny, kterým není osud českých knih lhostejný, aby apelovali na své poslance a nenechali je být lhostejnými vůči zdaňování informací. Navštivte je během jejich úředních hodin nebo je alespoň kontaktujte písemně a požadujte na nich odpovědný přístup.

Adresy kanceláří jednotlivých poslanců, telefonická a e-mailová spojení jsou k dispozici na internetových stránkách našeho Svazu - http://www.sckn.cz/.

Jménem představenstva Svazu českých knihkupců a nakladatelů

Vladimír Pistorius, předseda SČKN

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sckn.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…