Michal Svoboda: Máme se bát islámu?

30.05.2016 14:01

Můj článek je reakcí na nedávnou diskuzi, kterou zorganizoval poslanec dolní komory parlamentu ČR PhDr. Zdeněk Soukup a další spolupracovníci, kterým bych chtěl touto cestou také poděkovat za jejich snahu přispět k utlumení současného společenského napětí v ČR.

Michal Svoboda: Máme se bát islámu?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Imámové při poradě

Odkaz na diskuzi ZDE.

Máme se bát Islámu? Hezky položená otázka, co pěkně zostra rozvedla advokátka Klára Samková a na kterou protestně opustili diskuzní místnost pozvaní velvyslanci.
Nechme na chvíli stranou, jestli souhlasím s celým proslovem, tak jak zazněl a pojďme si rozebrat okamžik, který - dle mého soudu - byl roznětkou pro výše zmíněnou reakci velvyslanců a dalších pohoršených přítomných - srovnání s komunismem, fašismem, nacismem - totalitářským režimem.
 
Zde se přímo vybízí otázka pro přítomné velvyslance a přítomného zástupce muslimské obce Muneeba Hassana Alrawiho. Proč autorka proslovu srovnává Islám k totalitářským režimům? Můžu jen spekulovat, ale myslím si: "Je to proto,že -stejně jako tisíce jiných diváků - viděla Islám brutální,agresivní,teroristický-totalitářský! a neměla jiný prostor a jinou možnost vidět Islám mírumilovně-stejně jako tisíce dalších, včetně autora tohoto článku."
 
Vzhledem k událostem minulým,ve kterých byla veřejnost soustavně masírována mediálními urážkami, se dalo logicky očekávat a předpokládat, že i v této místnosti dojde k extrémnímu proslovu, se kterým nemusí všichni souhlasit,ale turecký velvyslanec a další pohoršení hosté měli jedinečnou příležitost ukázat Islám mírumilovný!Co radši udělal?Jako malé dítě zahodil kyblík a protestně opustil pískoviště, nebo abych to lépe vystihl slovy mluvčího, který přišel poděkovat za pozvání, místo hledání společné řeči zahodil bílou vlajku do bláta, opustil zákop a pak se mimo řádky prezentoval jako moudřejší který ustoupil.
 
Nevím jestli byla větší fraška předmětný odchod,nebo přerušení proslovu Samkové,ačkoli můžeme spekulovat do jaké míry byl extrémistický. Je zde ale další argument,který potvrzuje adekvátnost těchto slov. Jak má veřejnost vnímat, že Islám je pouhopouhé tolerantní náboženství a žádná ideologie a zároveň být svědky skutečnosti,že například v Saúdské Arábii existuje složka,která se jmenuje Islámská policie? Co konkrétně má v popisu práce tato policie a proč se jmenuje Islámská? Kontroluje snad jestli mají saúdové  doma v soukromí kobereček na správnou světovou stranu? Kontroluje snad úplnost a stav burky manželek? Nebo kontroluje zákaz veřejných projevů jiných náboženství(obřady,tiskoviny)?!
 
Existuje podobná státní složka i v Turecku?Kontroluje náboženskou daň?Mají muslimové stejnou výši daně jako křesťané a hinduisté?
 
Jak mám potom věřit slovům, že Islám je pouhé náboženství tolerance,když mi chybějí odpovědi na takto zásadní otázky? A jediní odborníci,kteří ty odpovědi mohli poskytnout se urazili a na protest odešli!
 
Ano - můžu věřit,že Islám má 1.6 mld věřících, ale ukažte mi, které jiné náboženství, co veřejně omlouvá sexuální (pedofilie) a mocenskou (genderová nerovnost) deviaci jednotlivce, se může chlubit takovým počtem věřících?
 
Ano-můžu věřit v náboženství tolerance,ale v minulosti to byl papež František,  který se v roce 2014 fakticky veřejně omluvil za prokázané sexuální zneužívání viz článek zde:(http://www.denik.cz/ze_sveta/papez-pozadal-o-odpusteni-za-sexualni-zneuzivani-deti-knezimi-20140411.html). Naproti tomu v Kolíně po silvestrovských útocích vystoupil salafistický imám,který vinu přehodil na oběti viz článek zde: (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/392330-za-obtezovani-si-mohly-poloobnazene-navonene-zeny-rekl-salafisticky-kolinsky-imam.html).
 
Ano - můžu věřit, že zde v poklidu v ČR žije na 3500 registrovaných a cca 10-12000 všech muslimů, kteří dodržují ústavu a platné zákony ČR a z ryze taktických důvodů by nebylo moudré je začít počesku šikanovat, nebo je vyhostit a posílit řady Islámského státu.
 
Pak se ale ptám, proč - jestli jsou slušní - se ukrývají a nechávají za sebe veřejně mluvit neslušné Dienstbiery, Stropnické, Halíky a některé politické komentátory, kteří veřejnost jen uráží, osočují z fašismu, z hnědnutí a na lidská práva a toleranci, nota bene na pravdu a lásku plivou svoje jedovaté sliny?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…