Miroslav Novák: Restriktivní opatření se v říjnu promítla i do struktury nákupů

07.12.2020 14:37

Samotný závěr letošního roku bude v maloobchodě i nadále negativně ovlivňován proti-koronavirovými opatřeními a prosincové uvolnění situaci zlepší jen částečně. Velkou část vánoční poptávky spotřebitelé realizují přes internetové obchody.

Miroslav Novák: Restriktivní opatření se v říjnu promítla i do struktury nákupů
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Pravděpodobnost, že řada spotřebitelů bude na Vánoce z preventivních důvodů šetřit, je poměrně vysoká a značná část obchodníků bude mít v klíčové části roku výrazně podprůměrné tržby, než je v tomto období obvyklé.

Maloobchodní tržby v říjnu oproti září poklesly o 1,9 %. V meziročním srovnání po očištění o kalendářní vlivy tržby poklesly o 0,2 %. Vzhledem k okolnostem lze však souhrnné říjnové číslo hodnotit poměrně pozitivně. Detailnější pohled již však tak povzbudivý není.

Restriktivní vládní opatření se v říjnu promítly i do struktury nákupů spotřebitelů. Zatímco tržby za nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty významně poklesly, tak naopak tržby za potraviny se zvýšily.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí

Většina segmentů maloobchodu si v říjnu prošla prudkým poklesem tržeb. Týkalo se to primárně kamenných prodejen v těch segmentech maloobchodu, které byly nuceně uzavřeny. Velký propad tržeb zaznamenali prodejci oděvů a obuvi, počítačů či výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Jednoznačným výhercem restriktivních opatření byly podobě jako na jaře internetoví prodejci (meziroční růst tržeb o 31,5 %!). S ohledem na probíhající pandemii internetové obchody dále posilují své postavení na úkor tradičních kamenných obchodů, což bude platit i pro samotný závěr letošního roku. Nadprůměrné tržby však měly i lékárny, drogerie a nespecializované prodejny s převahou potravin, tj. primárně supermarkety.

Samotný závěr letošního roku bude v maloobchodě i nadále negativně ovlivňován proti-koronavirovými opatřeními a prosincové uvolnění situaci zlepší jen částečně. Velkou část vánoční poptávky spotřebitelé realizují přes internetové obchody. Pravděpodobnost, že řada spotřebitelů bude na Vánoce z preventivních důvodů šetřit je poměrně vysoká a značná část obchodníků bude mít v klíčové části roku výrazně podprůměrné tržby, než je v tomto období obvyklé.

O tom, že se spotřebitelé aktuálně snaží přeci jen spíše šetřit svědčí i významný pokles spotřebitelské důvěry v říjnu a v listopadu.

Zatímco v souhrnu za loňský rok maloobchodní tržby vzrostly o 4,8 %, tak v souhrnu za období leden až říjen letošního roku tržby o 0,4 % poklesly. Závěr roku je ve velké míře opět ve znamení restriktivních opatření, takže si maloobchod ve 4. čtvrtletí projde letos již podruhé hlubokým poklesem tržeb. V souhrnu za celý letošní rok je nutné počítat s poklesem maloobchodu o necelé jedno procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…