Petice za ochranu veřejného zdraví před vdechováním azbestových vláken

02.09.2017 14:49

My, občané České republiky vyzýváme předsedu Vlády České republiky, ministry, hejtmany krajů a primátorku hl. m. Prahy, aby se zasadili o ochranu veřejného zdraví před vdechováním zdravotně nebezpečných vdechnutelných ( dále „respirabilních“ ) azbestových vláken, které jsou mezinárodně uznanými karcinogeny (REACH) a mutageny pro lidský organismus.

Petice za ochranu veřejného zdraví před vdechováním azbestových vláken

Naše praktické zkušenosti z posledních let ukázaly, že od případu kontaminace základních škol na sídlišti Máj v Českých Budějovicích a dvou základních škol v Praze 8 atd., nedošlo k jakémukoli posunu v ochraně veřejného zdraví před nebezpečnými účinky vdechování respirabilních azbestových vláken. Poslední případ z Třebíče, který byl v srpnu t.r. medializován v tisku, ukazuje, že se zákonné předpisy pro práci s azbestem stále porušují, státní orgány nekontrolují jejích dodržování, a naopak bagatelizují zákonné předpisy a nařízení, která definují, jak se má řádně sanovat azbestový materiály ve stavbách i jinde.

Po zkušenostech z Klobouk u Brna a Želešic u Brna a jiných lokalit se ukazuje, že stát nevěnuje pozornost ani azbestu, který je přirozeně obsažen v kamenivu z některých českých lomů. Dnes a denně se zdánlivě nepozorovaně kontaminuje azbestovými vlákny veřejný prostor a ohrožuje zdraví obyvatel, neboť se toto kamenivo bez jakéhokoli omezení používá ke stavebním pracím v našich městech a obcích i mimo ně.

Z odborných lékařských údajů vyplývá, že počet onkologických onemocnění způsobených expozicí azbestovými vlákny v ČR stále stoupá a nevidíme, že by se český stát zasazoval, aby tento trend omezil nebo zastavil.

Proto požadujeme:

Okamžité obnovení kontrol příslušných státních orgánů (HS, SÚ, IBP, ČIŽP) na stavbách, kde se pracuje s azbestem ve smyslu stávajících platných zákonných opatření, a uplatnění sankčních postihů v případě jejich porušení.

Stávající legislativu dopracovat tak, aby jasně definovala postupy v rámci stavebního řízení a při řízení o ochraně veřejného zdraví pro rekonstrukce a demolice staveb a aby žádoucím způsobem ovlivnila manipulaci s odpady z azbestu. Při tvorbě nové legislativy reflektovat vývoj v EU v oblasti nakládání s odpady azbestu s důrazem na ochranu zdraví lidí a životního prostředí.

Založit odborný meziresortní vládni orgán, který by se ve spolupráci s odborníky cíleně věnoval problematice azbestu a omezení zdravotních rizik u všech skupin obyvatel. Mimořádnou pozornost věnovat školským budovám a jejich rekonstrukcím vzhledem k vysoké citlivosti dětí a mladistvých na expozici respirabilními azbestovými vlákny.

Ve funkčním období nové Vlády ČR vypracovat Národní akční plán na odazbestování České republiky ve střednědobém horizontu (např. do roku 2035) podle vzoru některých členských států EU, včetně Polska.

Od nové Vlády ČR, aby vypracovaia systém ekonomického zvýhodněni odstraňování materiálů s obsahem azbestu a podpořila jejich nahrazeni moderními, zdravotně  nezávadnými bezazbestovými materiály.

Na výraz podpory celé petice a jejich požadavků připojujeme své podpisy na přiložených podpisových listinách.

Za petiční výbor:

Jiří Doležal
PhDr. Jana Burianová
Ing. Bohumíl Fiala

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…