Prohlášení advokáta Daniela Voláka k dnešní rezignaci generálmajora Pilce

14.04.2016 15:48

Prohlášení advokáta Daniela Voláka jménem klienta genmjr. Rostislava Pilce k rezignaci klienta z funkce náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky:

Prohlášení advokáta Daniela Voláka k dnešní rezignaci generálmajora Pilce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor Rostislav Pilc, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky

Generálmajor Rostislav Pilc se rozhodl dnes 14. dubna 2016, a to s okamžitou platností, rezignovat na funkci náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Generálmajor Pilc nadále považuje postup NBÚ ve svém případu za nezákonný. Nepřeje si však prodlužovat stav, kdy je prezident republiky kvůli této záležitosti vystaven stálému veřejnému i mediálnímu tlaku.

Tímto rozhodnutím ovšem generálmajor Pilc nehodlá zároveň ustoupit těm, kteří nezákonným odebráním bezpečnostní prověrky chtěli dosáhnout jeho profesní likvidace. Na podané žalobě vůči NBÚ klient trvá. Právě tato žaloba a projednávání případu u soudu by pravděpodobně vystavilo hlavu státu dalším konfrontacím. Tomu se můj klient rozhodl svou rezignací předejít.

Dále je celospolečensky žádoucí, aby došlo ke změně a rozhodování o bezpečnostních prověrkách a aby tento proces byl v budoucnu podroben mnohem širší soudní kontrole. Chci, aby výsledkem žaloby bylo nejen očištění dobrého jména mého klienta, ale přinejmenším i otevření široké a transparentní veřejné diskuse o udělování prověrek a možnostech pojistit systém proti zneužití pravomoci jednotlivci na vysokých postech bezpečnostních struktur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …