Stop extremism: Celoevropská petice za boj proti terorismu už i v České republice

13.09.2017 10:05

Pro účinnou obranu je nutné změnit evropskou legislativu. Proto občanská iniciativa „STOP EXTREMISM“ předložila Evropské komisi soubor právních úprav a soubor ochranných opatření proti extrémismu a ochraně hospodářství v Evropské unii a zejména evropského vnitřního trhu. Nyní potřebuje získat 1 milion petičních podpisů občanů Evropské unie, aby se předloženými návrhy začala Evropská komise zabývat. Spoluzakladatelkou této občanské iniciativy je i světoznámá muslimská právnička Seyran Ates.

Stop extremism: Celoevropská petice za boj proti terorismu už i v České republice
Foto: Stop Extremism
Popisek: Stop Extremism

Extremismus je v naší společnosti široce rozšířen a objevuje se v mnoha různých typech: jedná se zejména o extrémismus motivovaný nábožensky, politicky či diskriminačně. Denně se tak setkáváme s různými formami teroru, proti kterému je nutné zasáhnout a více jej netolerovat. „Extrémismus je překážkou integrace a svobodného rozvoje dětí a dospělých. Nemáme jinou možnost, než bojovat proti extrémismu na všech úrovních a všemi možnými opatřeními, která máme. Nesmíme dovolit extrémistům, aby omezovali naše životy. Proto jsem při Evropské komisi spolu s rakouským politikem Efganim Dönmezem a ústavním expertem Sebastiánem Reimerem iniciovala evropskou občanskou iniciativu "Stop extremism" (www.stopextremism.eu),“ říká Seyran Ates.

Terorismus může zažít každý z nás, a proto je nezbytné, aby každý z nás zkusil udělat něco pro jeho zastavení. „Každý může přispět prostřednictvím podpory iniciativy „Stop extremismu“. Tak můžeme vyslat jasný signál – budeme bránit náš liberální způsob života a naše demokratické hodnoty, za které jsme tvrdě bojovali,“ říká Efgani Dönmez, spoluzakladatel a mluvčí evropské občanské iniciativy „Stop extremismu“

Při návrhu pokynu jsme vycházeli z pevného právního základu Evropské charty základních práv. „Chceme zajistit, aby byl v EU extrémismus zaznamenáván a odstraňován. Záměrem je také vytvořit transparentnost v oblasti financování extrémismu. Iniciativa si tak za cíl klade i ochranu široké veřejnosti, zaměstnanců, lékařů a bezpečnostních složek, které v souvislosti s extrémismem denně čelí nebezpečí,“ říká Sebastián Reimer.

Cílem občanské iniciativy je vypracování směrnice Komisí evropské unie, která by v boji proti extremismu uzavírala stávající mezery a účinně proti němu chránila. K tomu občanská iniciativa „STOP EXTREMISM“ vypracovala komplexní plán opatření. Nyní je nutné do 12. června 2018 shromáždit 1 milion podpisů minimálně v sedmi evropských zemích, které následně v předloží v Bruselu.

Jeden milion podpisů pro boj proti extremismu

S pomocí minimálně jednoho milionu podpisů od evropských občanů lobuje iniciativa “Stop extremismu u Evropské komise za právní balíček opatření, která zahrnují některé radikální změny v nakládání s extremismem. Požadujeme evropskou anti-extremistickou směrnici, která pokryje následující témata:

1. Definice extremismu na bázi Listiny základních práv EU

2. Výstražný seznam extremistických organizací a jednotlivců

3. Zlepšené zpravodajské sdílení informací mezi bezpečnostními agenturami

4. Uzavření jednotného evropského trhu („bez extremismu“)

5. Změny v pracovním právu (zjednodušené výpovědi z práce pro extremisty)

6. (Zjednodušené) kompenzace proti extremistům

7. Rozšířené označování a odhalování zahraničního financování

8. Pokuty.

O evropské občanské iniciativě

Stop Extremism je evropská občanská iniciativa, která vede Evropskou komisi ke komplexnímu anti-extrémistickému balíčku opatření na právní úrovni, který by umožnil účinnou a společnou akci všech členských států proti extremistickým tendencím. Cílem je chránit obyvatele a hospodářství v Evropské unii a zejména evropský vnitřní trh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…