Fajmon (ODS): Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa?

27.07.2011 15:32

Tak zní vzkaz Evropského parlamentu lidem, kteří řídí obchodní společnosti v členských státech Evropské unie.

Fajmon (ODS): Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa?

Zatímco v hospodářství evropských států stále přetrvává stagnace a nedůvěra a státy čelí problému obrovského zadlužení, Evropský parlament vidí problém jinde - v nedostatečném zastoupení žen ve vedení firem. A hodlá se s tím rychle vypořádat. Prvním krokem je minulý týden schválená zpráva o "ženách a řízení podniků", kterou prosadila řecká lidovkyně Kratsa-Tsagaropoulou. Zatím se jedná o zprávu, která nemá přímou účinnost do praxe, ale dá se předpokládat, že Evropská komise se "chopí iniciativy" a během pár měsíců budeme mít na stole právně závazné texty.

Podstatou schválené zprávy je radikálně feministické přesvědčení o tom, že zastoupení pohlaví má být všude ve všech sférách společnosti rovné nebo k rovnosti se blížící. Pokud tomu tak není, tak je taková situace hodnocena jako výsledek diskriminace, kterou je nutné politickou akcí shora napravit a dosáhnout kýžené rovnosti. Feministky a feministé vůbec neuznávají argument, že se ženy a muži liší a že rozdílné zastoupení pohlaví v různých sférách společnosti je výsledkem svobodné vůle zúčastněných. Neuznávají, že to může být přirozeně vzniklé a pro všechny přijatelné řešení situace, kdy ženy a muži se liší svými dispozicemi.

Radikální feminismus vidí postavení ženy v Evropě jako nerovnoprávné a hodlá prosadit celoevropskou regulaci, která donutí nejen členské státy, ale i firmy k tomu, aby zavedly rovné zastoupení pohlaví ve všech myslitelných oblastech života společnosti. Nástrojem k tomu mají být kvóty a jejich dodržování se prostě nařídí evropskými směrnicemi. Evropský parlament většinou hlasů schválil jako cíl dosáhnout hranice 40 % žen v orgánech obchodních společností do rok 2015. Je jisté, že Evropská komise se této výzvy Evropského parlamentu ujme a zařadí takový cíl do vějíře svých již schválených "pokrokových" cílů, jako je omezování emisí do roku 2020 o 20 % nebo dosažení 10 % podílu biopaliv na celkové spotřebě a mnoha dalších.

Pokud ke schválení takové regulace dojde, bude čekat obchodní společnosti v celé EU radikální proměna. Na trhu práce se vytvoří právně vynucená "poptávka" po ženách, která by mohly zasednout ve firemních orgánech. Naopak stávající ředitelé firem se stanou "lovnou zvěří", která bude určena k rychlému odstřelu a nahrazení ženou. Toto masivní celoevropské sociální inženýrství těžce dopadne na vztahy mužů a žen a poškodí rovněž konkurenceschopnost evropských firem. Z těchto důvodů jsem pro tuto feministickou zprávu nehlasoval.

Mgr. Hynek Fajmon, člen výkonné rady, člen regionální rady, předseda oblastního sdružení a poslanec EP

Vyšlo na blogu iDnes 

Dále čtěte:
Kaslová (TOP 09): Chtějí ženy na mateřské do práce? 
Výbor OSN doporučuje Česku zavedení kvót pro ženy v politice

Dotaz Hynku Fajmonovi můžete položit ZDE ##PROFIL 1536##

reklama

autor: ODS

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.