Farský (TOP 09): Rok, který změnil hazard

16.12.2011 21:56

Už za několik dní bude Poslanecká sněmovna již podruhé hlasovat o zdanění hazardu. Díky dobře odvedené práci senátorů, kteří vrátili zdanění hazardu do tzv. zákona o jednotném inkasním místu, tak bude možné opravit paskvil schválený Sněmovnou.

Farský (TOP 09): Rok, který změnil hazard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Dojde tak k završení roční práce na regulaci a zdanění hazardu. Rok 2011 byl přelomový v mnoha oblastech, z nichž jednou je i hazardní průmysl.  Ještě v prosinci 2010 byl jednou z lobbisticky nejúspěšnějších oblastí právě hazard. Ročně rozděloval více než 3,5 miliard korun podle „svého svědomí“ na veřejně prospěšné účely. Obce neměly pravomoc vyhnat herny, respektive videoloterijní terminály (VLT) ze svých center. Řadě  těchto přístrojů byla vydaná povolení na 10 i více let.

Během roku 2011 však došlo k úplnému obratu. Nejprve Poslanecká sněmovna připravila a schválila právní úpravu, která dala obcím pravomoc regulovat nejen VLT, ale i elektronické rulety a lokální herní systémy na svém území. Současně byly navýšeny odvody na veřejně prospěšné účely na 20% z obratu, užití výtěžku muselo být prokazováno smlouvou, kterou schvaloval povolovací orgán a která měla být následně zveřejněna. Také došlo ke zvýšení sankcí za porušení zákona a zkrácení platnosti vydaných povolení na dobu tří let.

Během této doby Ústavní soud poprvé přisoudil v případu Chrastavy obcím možnost upravit obecně závaznou vyhláškou existenci a provoz VLT stejně jako klasických herních beden (VHP).  Dne 7. září vydal Ústavní soud další rozhodnutí týkající se regulace hazardu, tentokrát ve věci vyhlášky Františkových lázní. Přisoudil obcím právo regulovat hazard na svém území, nikoli na základě zvláštního zákona, ale v zájmu veřejného pořádku, a to prakticky bez ohledu na znění zákona o loteriích.

V té době začala Poslanecká sněmovna projednávat tzv. zákon o jednotném inkasním místu, který dosavadní odvody na veřejně prospěšné účely nahrazoval loterijní daňí ve výši 20% a loterijní společnosti podřídil klasické korporátní dani ve výši 19%.

Poslanci začali být bombardováni peticemi a dopisy od neziskových organizací, aby ponechali současný stav a nebrali jim finanční prostředky. V obavě o zachování vlastní finanční podpory však bojovali za zachování miliard pro loterijní společnosti. Podařilo se. Sněmovna schválila pozměňující návrh poslance Babáka a Svobody. Loterijním společnostem dal tento návrh více než 2 miliardy, navíc byly osvobozeny od místních poplatků, což znamenalo úsporu dalších 1,9 mld. pro loterijní společnosti a zbylé prostředky díky špatně napsanému návrhu nebylo možné rozdělit mezi obce a Ministerstvo školství.

I to se ale v končícím roce 2011 může stihnout napravit. Poslanecká sněmovna dostane 20. prosince druhou šanci schválit zdanění, které jí kvůli zmíněným chybám vrátil Senát v podobě původního vládního návrhu. Můžeme tak napravit současný neudržitelný stav, a nastavit standardní podmínky pro loterijní společnosti. Pevně věřím, že ke schválení senátní verze, která je ostatně verzí shodnou s vládně dohodnutou, dojde.

Hazardní průmysl nebude vzpomínat na rok 2011 v dobrém. Je to rok, kdy se po dvaceti letech podařilo prolomit tlak lobbistů, zregulovat hazard a efektivně jej zdanit.

Rok 2011 začínaly loterijní společnosti s velkou mocí vyplývající z účinných zákonů a s obrovskými fondy na prosazování svých zájmů maskovaných za veřejně prospěšné účely.

Rok 2011 končí loterijní společnosti s povinností podřídit se vůli měst a obcí a o 3,5 mld. chudší.

Byl to dobrý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…