Filip (KSČM): Koalice své sliby o zastavení korupce dávno opustila

12.07.2010 15:29

Nejen kauza Ostroje Opava, ale i další podezřelé obchody

Filip (KSČM):  Koalice své sliby o zastavení korupce dávno opustila

Pověření Miroslava Kalouska řízením ministerstva financí není sice po květnových volbách překvapením, ale svědčí o tom, že nově vznikající koalice své sliby, pokud jde o zastavení korupce, dávno opustila, pokud je alespoň vůbec vážně před volbami myslela.

Sám místopředseda TOP 09 totiž patří mezi ty, kteří si dlouhodobě nedělají příliš starostí s tím, komu dají lukrativní zakázky, zvláště jde-li o jejich spolustraníky či jiné dobré známé.

Mohu např. připomenout z minulosti nejen „povedené" padáky pro armádu, jež dodala jemu blízká firma, když byl v té době náměstkem ministra obrany. Nevadilo, že sotva vznikající firma neměla s tímto artiklem žádné zkušenosti. Výsledek známe, špatné padáky stály dva lidské životy. Dnes si můžeme připomenout, že nejen pan Bakala přispěl straně pana Kalouska (přispěl i dalším dvěma stranám rodící se koalice), za což předpokládá jistě nějakou konkrétní protislužbu. Ta se zřejmě rodí už v současně připravovaných koaličních dohodách, protože předvolební závazek neprolomit zákaz těžby uhlí se týká jen severních Čech a nikoli Beskyd, kde právě má své zájmy kontroverzní podnikatel. Proto v dohodě o Beskydech není ani zmínka. Dalším přispěvatelem TOP 09 je i Ostroj Opava, jehož majitelem je ing. Vladimír Trochta. Tento podnik v roce 2001 dlužil státu více než 533 milionů korun. Zmíněný dluh spravovaný konsolidační agenturou „ČKA" tehdejší ministr Jiří Rusnok nechal prodat za 141 milionů firmám, jež, jak se ukázalo, zčásti neexistovaly a zčásti neměly k podobným transakcím či sami signatáři smlouvy ani právo. Tak se tato snížená pohledávka dostala během několik dnů zpět k dlužníkovi. Stát na tom prodělal téměř čtyři sta milionů. Ještě horší situace nastala po 1. lednu 2008, kdy ministerstvo financí, tehdy vedené Miroslavem Kalouskem, převzalo veškerá práva a povinnosti po zrušené ČKA, podvodným způsobem totiž bylo dosaženo výmazu zástavních práv nemovitostí dlužníka, což potvrdila ve svém stanovisku i Jitka Seitlová, zástupkyně veřejného ochránce lidských práv, a poslední šance státu na umoření dluhu zanikla. O některých aspektech uvedených transakcí jednal dokonce soud a zjistil značné nesrovnalosti.
 
Přitom několika dopisy právníka angažujícího se v tomto problému byl osobně pan ministr upozorněn na nesrovnalosti a okrádání státu. K žádnému účinnému opatření však nedošlo a dokonce nebylo podáno ani trestní oznámení, k čemuž mělo, jak známo, dojít, má-li státní orgán podezření na trestnou činnost (ukládá to zákon). Mezitím majitelé Ostroje dále vykazují vysoký zisk a dokonce využili úspěšné oddlužení k převedení takto získaných peněz na soukromá konta na Kypru ve výši padesáti milionů.
 
Zůstává otázka: Proč tehdy (a za okamžik opět) ministr Miroslav Kalousek neučinil patřičná opatření? Odpověď může být jednoduchá. Stačí nahlédnout do seznamu dárců TOP 09 za rok 2010. Ke dni 15. května je zde uveden s částkou jeden milion korun OSTROJ Opava. Proto se musím zeptat: Bude pan Kalousek a vláda, v níž bude ministrem, postupovat, pokud jde o korupci, stejně benevolentně, jako v případě zmíněného podniku pana Trochty? A dále: Jak potom hodnotit rozeslání předvolební složenky s údajem 121 tisíc každému voliči, když na rozdíl od pana Kalouska žádný z nich nemohl tento dluh ovlivnit?
 
Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Dále čtěte:
Filip (KSČM): Totalitní koalice se začíná předvádět

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.