Hulinský (ČSSD): Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany ČR

01.11.2011 13:55

Tragikomický příběh s letouny CASA zdá se být nekonečným. Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Vlastimil Picek včera zakázal létání na všech čtyřech letadlech CASA C-295, dokud nebude prošetřeno, proč měl jeden z letounů technické problémy.

Hulinský (ČSSD): Letouny CASA už jsou hrozbou i pro občany ČR

Podle informace z Generálního štábu AČR došlo v neděli při návratu ze španělské Sevilly k závadě na letounu CASA. Během přistávacího manévru přestal fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně pak došlo k závadě na pravém motoru. Letoun tak přistával s jen s jedním motorem.

Situace s těmito letadly začíná být již naprosto neudržitelná. Nejen, že stroje mají problémy se softwarem řídícím avioniku a také s pasivním bezpečnostním systémem, kvůli čemuž nemohou být nasazeny v Afghánistánu, ale, jak je vidět z poslední události, mohou  představovat i hrozbu pro bezpečnost občanů České republiky a jejího hlavního města, kde se nachází letecká základna ve Kbelích. S poněkud černohumornou nadsázkou se dá konstatovat, že měl ministr obrany Alexandr Vondra štěstí, že nemusel ustavit vyšetřovací komisi k havárii letounu CASA, jež si vyžádala oběti na lidských životech i majetku. Může se tak spokojit s ustanovením „pouhé" vyšetřovací komise pro prošetření nedělní závady na letounu CASA.

Nedělní incident ale v žádném případě nesmí skončit pouze sestavením vyšetřovací komise. Ministr obrany Alexandr Vondra by se měl osobně dostavit před poslance a podat informaci o tom, jaké kroky přijme ministerstvo obrany a vláda k řešení již naprosto neudržitelné situace týkající se neprovozuschopnosti letounů CASA. 

Dále čtěte:
V letounech CASA se zase nesmí létat
Omnipolu nelze vypovědět smlouvu na letadla CASA

Hulinský (ČSSD): Co by Bílá kniha měla řešit, ale neřeší
 

##PROFIL 1535##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hulinský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…