Hulinský: Rozpočtové určení daní podle TOP 09 a Starostů a nezávislých představuje čirý populismus

29.09.2011 15:34

Jakkoli chápu snahy středních a menších obcí na posílení jejich rozpočtů prostřednictvím přerozdělení sdílených daní, nemohu souhlasit se záměrem činit tak na úkor někoho jiného, v tomto případě především hlavního města Prahy.

Hulinský: Rozpočtové určení daní podle TOP 09 a Starostů a nezávislých představuje čirý populismus

Plán, za nímž stojí zejména politické dvojče TOP 09 hnutí Starostové a nezávislí (STaN), zavání velice laciným populismem. Jeho autoři slibují sebrat „bohaté Praze" každý rok 2,2 miliardy korun a tyto peníze rozdělit menším a „chudším" obcím. Pravděpodobně si od toho slibují, že to zhruba 8,5 milionu obyvatel těchto obcí v příštích volbách patřičně ocení.

TOP 09 a Starostové a nezávislí obyvatelům menších obcí slibují, jak se díky novému přerozdělení daní budou mít lépe. Zároveň se ale „zapomínají" zmínit o tom, že si významnou část těchto nových peněz ministerstvo financí zase vezme zpátky. V důsledku zavedení nových sazeb daně z přidané hodnoty se totiž zvýší výdaje obcí, které zaplatí více peněz například za stavební práce, čištění vody, zpracování odpadu, dodávky tepla či zajištění hromadné dopravy. Meziroční nárůst je přitom odhadován na desítky miliony korun, samozřejmě v závislosti na rozsahu obcí zajišťovaných služeb. Kromě toho má být novelou zákona o dani z přidané hodnoty snížen procentní podíl obcí i krajů na výběru DPH. O tom však nikdo ze zastánců nového přerozdělování daní nahlas nemluví.

Velice mě také mrzí, že v diskusi nad problematikou rozpočtového určení daní pozoruji zřetelnou snahu poštvat 8,5 milionu obyvatel menších obcí proti zbytku občanů České republiky, kteří žijí v největších městech. Stejně tak mě znepokojuje zarputilost, s jakou zastánci zmiňovaného modelu rozpočtového určení daní dál pokračují v systematickém tažení proti hlavnímu městu, přičemž nemluví o negativních důsledcích takového kroku. Pokud by se jim podařilo jejich záměr prosadit, Praha by obdržela citelnou ránu do rozpočtu. Následovat by muselo omezení některých významných investic, například výstavby metra trasy A do Motola. Přitom není pochyb, že metro, na které stát Praze nijak nepřispívá, nepoužívají jen obyvatelé hlavního města.

Oceňuji proto, že se ODS a premiér Petr Nečas nepřipojili k tomuto populistickému návrhu a hledají jiné cesty, jak prostřednictvím rozpočtového určení daní přidat peníze malým obcím.

JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.
Stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD
Předseda finančního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy

Více:
Primátor Svoboda: Rozpočtové určení daní narovinu

##PROFIL 1535##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hulinský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.