Kolínská (SZ): Kup si zahradu, prodej stavební pozemek

04.10.2011 11:20

Kdo rozhoduje o tom, jaký pozemek bude určen k zástavbě a který zůstane pro hřiště nebo park? Máme právo mluvit vlastníkům pozemků do jejich využití? Je rozumné koupit si zatravněný pozemek se stromy a keři a stěžovat si, že na něm nemůžu stavět? To není škodolibý kvíz, ale náhodně vybrané střípky z disciplíny zvané územní plánování.

Kolínská (SZ): Kup si zahradu, prodej stavební pozemek

To ovlivňuje podobu města na stovky let dopředu a točí se v něm velké peníze. Přesto je na okraji zájmu veřejnosti i médií. A to je potřeba změnit, neboť územní plánování je především dohoda všech občanů o utváření města, ve kterém žijí. Podle zákona se sice mohou k plánům na využití jednotlivých lokalit vyjádřit opravdu všichni, praxe však ukazuje, že čím míň lidí do toho mluví, tím lépe jdou budovatelské kšefty.

Příběhů podobných tomu v bývalém Strnadově zahradnictví je v Praze mnoho - spekulant koupí levně pozemek evidovaný jako zeleň nebo pole. Zajde na radnici, domluví si "za dobré slovo" změnu využití, a do tří čtyř let může začít stavět. Občané si většinou něčeho všimnou, až když přijedou první bagry. A na přípravě nového využití Strnadových zahrad si můžeme hezky ukázat základní "pravidla hry".

Zatloukej - nikdo se nesmí dozvědět, kdo o změnu funkčního využití pozemků fakticky požádal. V ukázkovém případě je vlastníků více, mají nečitelnou vlastnickou strukturu a je jasné, že oni bytový komplex stavět nebudou. Kdo ale na radnici návrh přinesl, se už asi nikdy nedozvíme.

Nediskutuj - o smyslu a důsledcích návrhu není potřeba diskutovat. V době internetu a chytrých aplikací je úplné utajení projednávání změny před veřejností naštěstí vyloučené, ale v radničních novinách nebo městském webu se o záměru a jeho výhodách či rizicích nedočtete. Musí jej objevit aktivní občané a svými vesměs amatérskými cestami šířit informaci dál.

Obejdi - v různých strategických dokumentech se můžeme dočíst, že zeleň v Praze je třeba chránit a zelené plochy rozšiřovat. Také duch místa a okolní zástavba si podle památkářů zaslouží ochranu. Nic naplat, pověřený úředník vždy vymyslí důvody, proč ještě v tomto případě mají zastupitelé přivřít obě oči.

Fabuluj - v návrhu na změnu využití Strnadových zahrad je uvedeno: "V komplexu bude vybudována i rozsáhlá parková plocha včetně botanických zahrad pro pasivní i aktivní odpočinek." Rozlohu však materiál nezmiňuje, park i zahrada zůstaly "bez specifikace rozlohy a přesného umístění". A kdo se o ni bude starat? To pohádka neříká.

Domýšlej si - ani nadprůměrně aktivní občan nemá šanci z dostupných materiálů zjistit, kolik domácností se má do komplexu vejít, jak vysoké budou domy a jak bude komplex dopravně obsloužen. Musí se spokojit s univerzálním prohlášením, že "území lze dopravně obsloužit ve vazbě na stávající komunikační systém".

Na zastupitele nespoléhej - pokud laskavý čtenář dočetl až sem, možná si říká, že jde o planý poplach. Volení zástupci tomu přece rozumějí a pohlídají si, aby se nestalo nic špatného. Pravidla hry jsou neúprosná. Zastupitelstvo dotčené městské části se podle zákona k návrhu nevyjadřuje a pro zastupitele hlavního města je příběh Strnadových zahrad příliš titěrný.

Petra Kolínská pro Hospodářské noviny, 4.10.2011
Autorka je zastupitelkou Prahy 6 za Stranu zelených

Související:

Radní Makrlíková se ptala Janečka na pozemky, radní se jí vysmáli

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…