Kovářová (MS): Počet soudních sporů neustále narůstá

08.05.2010 14:59

Ministryně spravedlnosti jednala s představiteli soudů a státních zastupitelství

Kovářová (MS): Počet soudních sporů neustále narůstá

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a její první náměstek Marek Görges jednali v těchto dnech s představiteli krajských, vrchních a nejvyšších soudů a se zástupci krajských a vyšších státních zastupitelství. Hlavními projednávanými body byla systemizace soudců a státních zástupců včetně dostatečného administrativního aparátu a s tím související otázka finančního zabezpečení.

Jedním z významných bodů programu jednání se soudci byl vývoj nápadu u jednotlivých soudů a rostoucí finanční náklady. Ty vzrostly oproti roku 2005 o více než 50 %. „Z dat analyzujících vývoj nápadu, nákladů a vyřízených a nevyřízených věcí mimo jiné vyplývá, že dochází k neustálému nárůstu nápadu. Oproti roku 2005 vzrostl téměř o 15 %. Na jedné straně by nás tento fakt mohl těšit; nárůst může být signálem toho, že lidé justici důvěřují, proto jí svěřují k rozhodování stále více sporů. Na druhé straně však působí neustále se zvyšující nápad justici, která je na pokraji finančních možností, starosti a problémy. Soudy musejí se stejným počtem soudců, a dokonce se sníženým počtem administrativního aparátu, řešit mnohem více případů," uvedla Daniela Kovářová.

Ministryně spravedlnosti rovněž během jednání se soudci i státními zástupci seznámila přítomné s připravovanou vyhláškou dotýkající se psychotestů: „Tato úprava řeší nově výběr adeptů pro soudcovskou profesi. Konkrétně dochází ke změně zadání pro psychotesty, kdy bude znalec svým posudkem zjišťovat, který z navržených uchazečů by toto povolání neměl vykonávat. Závěry, včetně ústního vysvětlení, budou prezentovány předsedovi příslušného soudu. Ten bude mít potom konečné slovo, koho ke jmenování soudcem navrhne. Stejně tomu bude i v případě výběru nových státních zástupců," informovala Daniela Kovářová.

Dále se diskutovalo o problematice datových stránek v justici. Ministerstvo spravedlnosti pojmenovalo v této souvislosti 245 nedostatků, z nichž bylo 48 vyřešeno, zbylé jsou řešeny s ministerstvem vnitra. Nyní se jedná o možnostech nákupu softwaru zjednodušujícího ověřování podpisů. Účastníci jednání byli rovněž informováni o vzdělávání soudců a státních zástupců Justiční akademií.

Další setkání s představiteli soudů a státních zástupců je předběžně plánováno na červen.

Dále čtěte:
Kovářová (MS): Téma hranice trestní odpovědnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.