Mareš (KDU-ČSL): Václav Boleslav Klaus 2011

02.10.2011 19:49

Neznat Václava Klause, byl bych po Národní svatováclavské pouti 2011 hrdý na svého prezidenta.

Mareš (KDU-ČSL): Václav Boleslav Klaus 2011

Hájil jako veřejně známá osobnost rodinu, dokonce i konzervativně křesťanské hodnoty (erodující a z veřejného prostoru ubývající) a dělal to způsobem upřímně příkrým, kultivovaným, nikoli fašizoidním. A reakce poutníků? Chlad u slov o národní suverenitě a demokratickém deficitu nadnárodních institucí (asi vidí tento deficit všude, nejen tam, že). Vděčný potlesk u vět o rodině a atakovaných „přirozených, protože spontánně vnímaných" hodnotách (o tom skoro nikdo nahlas nemluví).

Číst to lze tak, že rybář hodil udičku a rybička se chytla. Nebo naopak, rybička si vzala jen to, co má s prezidentem hodnotově společného, a za to vděčně poděkovala. Pro konzervativního politika byl prezidentův projev výzvou, aby se přestal bát slov pokrokář, modernista, netušené výsady v jejich pravém pejorativním smyslu, a to z obav před politickou nekorektností. Prague Pride 2011 zůstala nepojmenována, ale je jasné, že se tu mluvilo o tomto symbolu privilegovaných skupin (gay-les aktivisté a jejich průvod) a pomatených podporovatelů (pražský primátor a starosta Prahy 1).

Slyšeli jsme zdravě konzervativní slova - od nezdravě liberálního politika. Kde je nějaký důkaz o Klausovi politikovi, který by chtěl například v otázce státních penzí odstranit ekonomickou diskriminaci rodin? Neslyšeli jsme od něj vždycky a všude jen ono beznadějné a bezvýjimečné „každý ať si poradí sám" (s nevyřčeným kdo si nepomůže, má smůlu)? A co jeho chování po druhé prezidentské volbě? Klanět se odpoledne u lebky svatého Václava a večer si „po boleslavsku" užívat noci, která je mladá? I to má vypovídající symbolickou hodnotu. Konzervativismus jako třešnička na liberálním dortu?

Považuji boleslavský projev prezidenta za silný a svým způsobem statečný. Asi poprvé takto otevřeně vyzval církev k výraznější, tedy i cílevědomější účasti na veřejném dění. Benedikta XVI. zmínil, ale necitoval. Snad by panu prezidentovi neuškodilo prostudovat si týden starý Benediktův projev ve Spolkovém sněmu a jeho slova o ekologii.

Stará Boleslav 2011 je hozená rukavice pro zdravě konzervativní politické síly. Vyplatí se vymezovat vůči liberálům i takzvaným konzervativcům a hájit rodinné hodnoty v morální, občanské, ale i v ekonomické dimenzi. Jinak v roce 2013 přijde k významné skupině takto naladěných voličů Václav Klaus a vyrve si je do rukou svého (staro)nového uskupení. Stará Boleslav byla jen startovním výstřelem zkušeného rétora.

Pavel Mareš, místopředseda pražské KDU-ČSL, předseda Redakční rady Nového HLASu

Vyšlo v LN

Dále čtěte:
Klaus: „Pokrokáři" všeho druhu vedou stále nezakrytější útok na naše tradiční hodnoty a ctnosti
Halík: Biskupové, pozor na Klause. Ochočí si vás

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…