Mládek (ČSSD): Výběr daní se výrazně propadl. O příčinách ministerstvo mlčí

12.10.2011 21:32

Komentář ke zprávě ministra financí o bilanci státního rozpočtu.

Mládek (ČSSD): Výběr daní se výrazně propadl. O příčinách ministerstvo mlčí

Zpráva, předložena ve středu na jednání vlády ministrem Kalouskem, je velmi znepokojivé čtení. Píše se v ní: "Příjem státního rozpočtu, daně z příjmů fyzických osob podávající přiznání k 30. červnu 2011 vykázal zápornou hodnotu -1,2 miliardy, více se vracelo, než vybralo, v porovnání s prvním pololetím roku 2010 to představuje zhoršení o 3,2 miliardy korun, státní rozpočet tak byl plněn na -21,5%".

Z Ministerstva financí se stal dotační úřad, který nevybírá daně, ale rozděluje nějaké podivné bonusy a do dneška nemáme jasnou zprávu z Ministerstva financí proč tomu tak je. V tomto materiálu to rozhodně nenajdete. Já bych chtěl znovu vyzvat ministra financí, aby nechal udělat analýzu, jasně se vyslovil, proč tato znepokojující situace nastala.

Příčin může být celá řada: koaličně naplno dopadl ten fakt, že máme tzv. rovnou daň 15%, může to být také tím, že byla zrušena minimální daň, která zajišťovala, že některé profesní skupiny, které nerady platí daně a které jsou obtížně kontrolovatelné platily alespoň něco, může to být manipulací s bonusy na děti, protože jedno z těch podezření je, že se masově rozšířilo přepisování dětí, buď jsou vaše a nežijí s vámi v jedné domácnosti a uplatíte nezákonně bonus nebo si je dokonce vymyslíte a nebo se nám rozmáhá Schwarz systém.

Vláda je laxní, povzbuzuje tyto formy zaměstnávání a rozpadá se jí výběr daní.  Potřebujeme jasnou zprávu, proč to nastalo, těch problémů je tam více, ale tato kategorie je kvintesence tohoto problému a nemůže to zastřít ani ten fakt, když tam napíší, že tam u fyzických osob očekáváme propad 12miliard, ale že to nahradí daň z emisních povolenek. Je tady obrovské selhání a to, že se to nějak uplácá, není odpovědí na tuto věc, že se to naprosto vyvíjí v rozporu s očekáváním.

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Dále čtěte:
Mládek: Schodek státního rozpočtu je výsledkem selhání ministra Kalouska
Sobotka (ČSSD): Čas poslat Kalouskovi složenku

##PROFIL 4695##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.