ODS: Přemysl Sobotka by měl být prvním místopředsedou Senátu

31.10.2010 14:49

ODS nominuje dosavadního šéfa horní komory na prvního místopředsedu Senátu.

ODS: Přemysl Sobotka by měl být prvním místopředsedou Senátu

Občanští demokraté budou nominovat dosavadního předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) na prvního místopředsedu horní komory. Budou respektovat, že místo v čele Senátu obsadí zástupce ČSSD, která díky 12 nově zvoleným senátorům bude mít v horní komoře nadpoloviční většinu. České televizi a ČTK to řekl nový předseda senátorů ODS Richard Svoboda. ODS by podle něj uvítala, kdyby v nejužším vedení horní komory měla dva zástupce.

"Naším nepochybným kandidátem na prvního místopředsedu Senátu je pan Přemysl Sobotka," uvedl Svoboda. Sobotka, který je ve vedení Senátu od jeho vzniku před 14 lety, už funkci prvního místopředsedy horní komory zastával v letech 2000 až 2004, poté byl třikrát zvolen předsedou druhé z komor parlamentu.

Případným kandidátem na dalšího místopředsedu za ODS bude podle Svobody "člen klubu, který dlouhodobě v Senátu zasedá". Zveřejnění jeho jména ale označil za předčasné. Jisté je pouze to že jím nebude žádný z dosavadních místopředsedů horní komory za ODS, neboť Jiřímu Šnebergrovi ani Jiřímu Liškovi se nepodařilo v letošních senátních volbách dosáhnout znovuzvolení.

Adeptem ODS by tak podle kuloárových informací mohl být předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer, nebo místopředseda výboru pro veřejnou zprávu Pavel Eybert, kteří letos senátorský mandát obhájili, nebo předsedkyně výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Alena Palečková.

Svoboda uvedl, že klub bude ctít princip poměrného zastoupení senátorských klubů ve vedení orgánů horní komory, a to podle jejich početní velikosti. "Takže nevím, zda na všechny zůstane místo přímo v tom vrcholovém vedení, ale my čekáme na představu sociálních demokratů. Je na nich, aby řekli, jak chtějí, aby se jednání odstartovalo," řekl Svoboda.

"Tato představa by byla našim názorům blízká," dodal k variantě, podle níž by ČSSD měla kromě předsedy ještě dva místopředsedy horní komory a ODS také dva. Sociálních demokratů bude v povolebním Senátu 41, občanských demokratů 25, zatímco KDU-ČSL a Klub TOP 09 a Starostové budou mít po pěti členech, pokud se k některému z nich nepřidá některá z nových senátorek za dosud neparlamentní uskupení.

Svoboda označil za zřetelné a nepochybné, že sociální demokraté díky své nadpoloviční většině "vygenerují ze svého středu předsedu Senátu". Do toho, koho budou nominovat, nebudou občanští demokraté mluvit. "Dodržíme dohody, které budou v této věci učiněny," dodal Svoboda.

Senátory ODS povede bývalý brněnský primátor Svoboda
Předsedou senátorů ODS bude dosavadní první místopředseda jejich klubu Richard Svoboda, bývalý brněnský primátor. Senátoři ODS si ho dnes zvolili do svého čela. Ve funkci nahradí někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který v letošních senátních volbách svůj mandát v Brně neobhájil. V Senátu skončí 13. listopadu

"My jsme se dohodli, že to moje jmenování je pro nové funkční období a pan senátor Julínek dokončí své řádné období," řekl České televizi a ČTK Svoboda. Julínek tak bude vystupovat jménem klubu ještě na středeční schůzi horní komory.

Šestačtyřicetiletý Svoboda nechystá žádné převratné změny ve fungování klubu, který volby početně oslabily. Místo 36 bude mít pouze 25 členů.

Senátoři ODS obvykle volí své povolební vedení až před první schůzí obměněného Senátu. Letos tuto tradici pozměnili podle Svobody kvůli tomu, aby mohli zkompletovat plnohodnotný tým pro vyjednávání o uspořádání horní komory v příštích dvou letech, tedy do příští volební obměny Senátu v roce 2012. Kromě Svobody budou ve vyjednávacím týmu ODS dosavadní předseda Senátu Přemysl Sobotka a šéf ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera. Kompletní vedení si klub ustanoví až před první schůzí Senátu v novém funkčním období.

S početním oslabením se musí vyrovnat také staronový Klub TOP 09 a Starostové, z předvolebních devíti členů mu zbylo pět. Předsedkyně klubu Soňa Paukrtová (za Stranu pro otevřenou společnost) dnes ČTK řekla, že na nabídku ke vstupu do frakce zatím nekývla nová mostecká senátorka za hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová, chce prý ještě čas na rozmyšlenou. Paukrtová uvedla, že klub své nové vedení zvolí až na příštím zasedání. Funkci chce obhajovat.

Klub podle Paukrtové při vyjednáváních o povolebním uspořádání horní komory nebude chtít obnovení senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM, kterou vedl místopředseda klubu Jaromír Štětina (za TOP 09), neboť svou misi, na jejímž konci bylo vypracování podnětu na pozastavení činnosti komunistické strany, už splnila. Štětina by mohl usednout na uvolněné místo předsedy senátní komise pro podporu demokracie ve světě.

Více:

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby