Piráti: Odmítáme šmírování obyvatel

08.06.2013 7:35

Pirátská strana si vás dovoluje pozvat na protestní pochod proti sledovacím systémům, který se koná 8.6.2013 a začíná od 14:00 před budovou ministerstva vnitra.

Piráti: Odmítáme šmírování obyvatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

V sobotu 8.6. pořádají Piráti protestní pochod od budovy ministerstva vnitra k Pražskému hradu. Součástí protestu je také informování účastníků o cílech a programových prioritách Pirátské strany, které s tématem protestu souvisejí. 
 
 Pochodem chtějí Piráti přitáhnout pozornost médií a veřejnosti k problematice sledovacích systémů, která je v jednadvacátém století velmi aktuální a přináší spoustu potenciálních rizik. Přesto však tato rizika nejsou dostatečně probírána a veřejnost přichází o kontrolu nad tím, kým je vlastně sledována a tedy i kontrolována. 
 
 V rámci programového bodu Soukromí formulovali Piráti několik zásad, kterými chtějí využívání a možné zneužití sledovacích systému regulovat: 
 
Anonymita. Prosazujeme právo na anonymitu. Kde to je možné, musí být u přístrojů, které umožňují sledování lidí, zaručena anonymita; režim sledování by měl být dobrovolný. 
 
Soukromí. Se sledováním občanů ve veřejném prostoru souhlasíme pouze v jasně odůvodněných případech a v nezbytné míře (zlatnictví, úřady, parkoviště atd.) Lidé musí být informováni o pravidlech pro použití získaných osobních údajů, maximální době uchovávání a způsobu likvidace. Odmítáme, aby byla data získaná ze sledování dále automaticky propojována. 
 
Zabezpečení. Centralizované databáze v rukou státu (např. zdravotní registry) představují riziko úniku a zneužití citlivých údajů. Prosazujeme, aby občané měli nad svými údaji kontrolu a aby byly tyto údaje náležitě zabezpečeny. 
 
Pojistky proti zneužití. Navíc by se každý měl po stanovené době dozvědět, že byl individuálně sledován nebo že státní orgán přistupoval k jeho osobním údajům. 
 
 Piráti jsou přesvědčeni, že akceptování a rozšiřování sledovacích systémů, u kterých nemá veřejnost garanci proti zneužití a potřebné kontrolní mechanismy, směřují ve svém důsledku k nastolení totalitních praktik. Plošné sledování umožňuje bezpečnostním složkám a soukromým subjektům, které na sledovací systémy získají kontrakt, sledovat kohokoliv a kdykoliv, aniž by k tomu existoval nějaký skutečný důvod. 
 „Sběr a vyhodnocování osobních dat, sledování osob a další formy šmírování považují Piráti za naprosto nevhodný, ba dokonce nepřijatelný zásah do občanských svobod. Rovněž se obávám toho, že po zavedení plošného sledování budou namísto běžných kriminálníků postiženi především aktivisté, jak nám ostatně dokazují příklady ze zemí, kde je státní dohled součástí každodenního života. V okamžiku, kdy má státní aparát přehled o činnostech každého občana, může též dojít k selekci nepohodlných názorů a tedy i k cenzuře politických postojů a názorů,“ obává se garant programového bodu Svoboda informací Ondřej Profant.“
 
 V tažení proti sledovacím systémům hodlají Piráti i nadále pokračovat. V nejbližší době plánují spustit rozsáhlou informační kampaň po vzoru předchozích kampaní "Hrajeme svobodnou hudbu" nebo "Svobodný přístup k informacím". Cílem kampaně bude seznámení široké veřejnosti se způsoby, jak se sledování co nejefektivněji vyhnout. 
 
Kdy: 8.6.2013, 14:00 
 
Kde: Shromáždění před ministerstvem vnitra (Nad štolou 936/3, Praha 7), dále se pokračuje přes Letenské sady až k Pražskému hradu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…