Šilar (KDU-ČSL): Obavy z Dřevěné knihy se naplňují

24.10.2011 8:15

Předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar vyzval premiéra a ministra zemědělství, aby se začali intenzivně zabývat změnou podmínek v dřevozpracujícím průmyslu.

Šilar (KDU-ČSL): Obavy z Dřevěné knihy se naplňují

Ve svém dopise označil situaci drobných a středních podniků v tomto odvětví doslova za kritickou. „Dřevěná kniha nese své hořké plody. Způsobuje přesně ty problémy, před kterými jsme varovali vládu již před půl rokem," říká senátor Šilar.

Impulsem k další výzvě senátora Šilara byl otevřený dopis, který 11. října rozeslal předseda Sdružení dřevozpracujících podniků Petr Pražan. Sdružení v něm tvrdí, že podmínky lesnických tendrů společně s reálně hrozící dominancí jediného subjektu znamenají ohrožení tisíců pracovních míst v průmyslově nejslabších regionech. „Dřevěná kniha bez sociálního a ekologického pilíře je pro regiony a udržení zaměstnanosti likvidační," uvádí ve svém dopise předseda SDP.

Na kritickou situaci malých a středních podnikatelů ve dřevozpracujícím průmyslu upozorňoval senátor Šilar opakovaně. Již v březnu tohoto roku inicioval na téma Dřevěné knihy senátní veřejné slyšení. V reakci na diskuzi zainteresovaných subjektů a odborníků přijala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova následující doporučení, se kterými byli premiér Nečas i tehdejší ministr zemědělství Fuksa seznámeni:

- rozšířit koncepci MZe (Dřevěnou knihu) o sociální a ekologický pilíř
- spolupracovat na přípravě sociálního pilíře se zástupci regionálních samospráv, se zástupci profesních sdružení lesnicko-dřevařského odvětví a se zástupci dotčených parlamentních a senátních výborů a komisí
- spolupracovat na přípravě ekologického pilíře podle stejných zásad jako v předchozím odstavci
- nevyhlašovat žádná dlouhodobá výběrová řízení do doby, než bude Dřevěná kniha v souladu s platnými předpisy a usneseními

Šilar poukazuje i na to, že Dřevěná kniha je v zásadním rozporu s Národním lesnickým programem (NLP II), který zdůrazňuje závislost zaměstnanosti venkova na lesním hospodářství. „Realizace Dřevěné knihy naopak způsobila úbytek pracovních míst na venkově. Vláda ve své koncepci rezignovala na vytvoření dostatečných podmínek pro zapojení místních dřevozpracujících subjektů a s tím související rozvoj venkovské ekonomiky," uvádí Šilar.

V tuto chvíli už ale není čas na politické půtky. Všichni, komu opravdu záleží na budoucnosti venkova, bychom měli napnout své síly a pokusit se kriticky ohroženým podnikům v dřevozpracujícím průmyslu pomoci," uzavírá senátor Šilar.

Dále čtěte:
Ministr Fuksa: Principy Dřevěné knihy se daří naplňovat
Šilar (KDU-ČSL): Češi rozpoutali v Evropské unii boj za jednotný čas

##PROFIL 1104##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…